رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی در گفتگو با هنرنیوز؛
مقالات ایران در ایفلا تحسین کشورهای دنیا را برانگیخت
رئیس کتابخانه ملی گفت: مقالات ایران در ایفلا توانست در پنل های مهم این فدراسیون قرار گیرد و با توجه به راهکارهای اصولی ارائه شده، تحسین کشورهای دنیا را برانگیزد.
تاريخ : سه شنبه ۲۸ شهريور ۱۳۹۱ ساعت ۱۲:۲۷
ایفلا یا فدراسیون بین المللی انجمن ها و موسسات کتابداری ارگانی مستقل، غیر دولتی، بین المللی و غیر انتفاعی است.هدف ایفلا ارتقای تفاهم بین المللی، همکاری، گفت و شنود، پژوهش و توسعه در همه زمینه های کتابداری از جمله کتابشناسی، خدمتاطلاع رسانی و آموزش کارکنان و ایجاد تشکیلاتی است که از طریق آن بتوان جنبه های بین المللی کتابداری را ارائه کرد.
پنج برنامه اصلی نیز که از آنها به عنوان برنامه های محوری ایفلا یاد می شود عبارتند از: برنامه پیشبرد کتابداری در جهان سوم، برنامه نگهداری و حفاظت از مواد،برنامه دسترسی جهانی به انتشارات، برنامه کنترل جهانی کتابشناختی و نظام جهانی مارک، برنامه جریان جهانی اطلاعات و ارتباط از راه دور.
امسال در همایش ایفلا دو مقاله مهم ایران که تالیف اعضای هیات علمی سازمان اسناد و کتابخانه ملی است توانست خوش بدرخشد و برآیند تلاشی های مستمر مسئولان این حوزه باشد.
اسحاق صلاحی رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در گفتگو با هنرنیوز در خصوص عناوین این مقالات گفت:
” امسال در همایش ایفلا دو مقاله مهم ایران که تالیف اعضای هیات علمی سازمان اسناد و کتابخانه ملی است توانست خوش بدرخشد و برآیند تلاشی های مستمر مسئولان این حوزه باشد “
مقالاتی که به ایفلا ارسال شد مربوط به دو نفر اعضای هیات علمی و مدیران مجموعه کتابخانه ملی بودند؛ نخستین مقاله متعلق به آقای دکتر رضاخانی پور مدیر اداره کل پردازش این سازمان و دیگری متعلق به دکتر سعیده اکبری داریان بود که وی نیز مدیر اداره کل منابع دیجیتال کتابخانه ملی و از اعضای هیات علمی مجموعه است.
وی در پاسخ به این پرسش که «عملا چه راهکارهایی در این مقالات ارائه شده بود که توانست نسبت به سایر مقالات توفیق یافته و مورد تحسین جهانی واقع شود؟» اظهار داشت:
مقاله دکتر خانی پور در حوزه نحوه دسترسی بر دیجیتالی کردن منابع مکتوب بود و در عین حال که به بحث علمی بودن فهرست نویسی ایران اشاراتی داشت که تجربه ایران در این حوزه برای سایر کشورها قابل توجه بود، همچنین مقاله دکتر داریانی در حوزه مارک تالیف شده بود که تقریبا مبحث همه حوزه هاست لیکن از نقاط قوت آن این است که ایران آن را بومی سازی کرده و
مدل بومی کردن مارک را در دنیا ارائه نموده است و به واقع ملی و بومی کردن مارک برای همه کشورها دغدغه خاصی است که خانم داریانی در مقاله اش برای آن راهکارهای خوبی عرضه نموده است.
گفتنی است دکتر رضا خانی پور از اعضای هیات اعزامی سازمان اسناد و کتابخانه ملی است که عنوان مقاله ارائه شده توسط وی
" Acquisition and organization of non-book resources in National Library & Archives of I.R."
است که در آن به
وضعیت سازماندهی منابع غیر کتابی در سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران پرداخته است.
دکتر سعیده اکبری داریان نیز از اعضای هیات اعزامی کتابخانه ملی است که وی و همکارانش در مقاله ای با عنوان
"The Functionality of Bibliographic Records of IRANMARC Based on Functional Requirements for Bibliographic Records (FRBR) for Monographs"
به
سنجش کارکردپذیری رکوردهای کتابخانه ملی بر اساس مارک ایران با مدل FRBRپرداخته است.
م. خاکیان