22 سال از سکوت «مرغ سحر» گذشت
22 سال از سکوت «مرغ سحر» گذشت
بيست و دومين سالروز درگذشت «مرتضي ني‌داوود» - آهنگساز و نوازنده شهير موسيقي كلاسيك و اصيل ايراني ـ هم سپري شد.
 
داخلی آرشيو خبر
تاريخ : سه شنبه ۳ مرداد ۱۳۹۱ ساعت ۱۶:۰۱


به گزارش هنرنیوز، مرتضي ني داوود كه تصانيف ماندگار و خاطره‌انگيزي را همچون «مرغ سحر» ساخته است در سال ۱۳۶۹ در تهران ديده به جهان گشود و در سنين كودكي پدرش «بالاخان» او را در محضر اساتيدي چون آقا حسينقلي و درويش خان قرار داد تا به فراگيري موسيقي بپردازد.

پيشرفت ني‌داوود در موسيقي چنان بود كه توانست جايزه «تبرزين طلايي» را كه «درويش خان» به موسيقيدانان برجسته اهدا مي‌كرد، دريافت كرد.

مرتضي ني داوود از جمله نوازندگان و آهنگسازاني بود كه قطعات ساخته شده‌اش از دو عنصر پايبندي به رديف موسيقي ايراني و شنيده شدن توسط عامه مردم هيچ‌گاه دور نشد.

از ساخته‌هاي اين هنرمند برجسته مي‌توان به تصنيف‌هايي چون «مرغ سحر» و «آتش دل» و همچنين پيش درآمد اصفهان نام برد كه بارها و بارها به گوش موسيقي دوستان ايراني رسيده است.

تار نوازي ني داوود در يك محفل خصوصي همراه با آواز قمرالملوك وزيري منجر به كشف قمر شد كه بعدها به يكي از بزرگترين و ماندگارترين خوانندگان موسيقي ايراني بدل شد.

بعدها و پس از تاسيس راديو، ني داوود با نوازندگان و آهنگسازاني چون رضا محجوبي، ابوالحسن صبا، علي اكبر شهنازي و خوانندگاني چون غلامحسين بنان، اديب خوانساري به همكاري پرداخت.

ني داوود در اواخر عمر خويش در شرايط مالي مناسبي به سر نمي‌برد و چندين سال يك مغازه الكتريكي كوچك در تهران داشت. او سال‌هاي پاياني عمر خويش را در آمريكا سپري كرد و سرانجام در ۲ مرداد ماه سال ۱۳۶۹ در سن ۹۰ سالگي در آمريكا درگذشت.

محمدرضا شجريان نيز در سال ۱۳۶۹ تصنيف «مرغ سحر» را در كنسرت «سرو چمان» به ياد مرتضي خان ني داوود اجرا كرد. شعر اين تصنيف را ملك الشعراي بهار سروده است و براي اولين بار ملوك ضرابي آن را در دستگاه ماهور خواند.

کد خبر: 44020
Share/Save/Bookmark