عليرضا سجادپور در گفت و گو با هنرنیوز درباره علل راهیابی برخی فیلمهای ضعیف به جشنواره فیلم فجر تاکید کرد: نخست آنکه جشنواره آیینه تمام نمای سینمای ایران است. در جشنواره همیشه تعدادی فیلم خوب، متوسط و ضعیف وجود دارد .
وی اذعان کرد: تلاش میشود به جای نخبه گرایی، انتخاب خاص و ارائه ویترین به شدت محدود، در جشنواره فیلم فجر عمدهی فیلمها در معرض نگاه دستاندرکاران سینماگران قرار بگیرد تا تصویر واقعی از سینمای ایران نمود یابد.
مدير كل اداره نظارت و ارزشيابی اضافه کرد: اما بخشهایی هم در جشنواره هست که اصلاً انتخاب ندارند و مستقیم به جشنواره میروند مثل فیلمهای اول که کارگردانانشان برای نخستین بار فیلم ساختند. طی چند روز اخیر خیلی از مردم، دست اندرکاران، منتقدین و خبرنگاران به من مراجعه می کنند که چرا این فیلم اولیها در جشنواره به نمایش در میآیند که در جواب باید گفت فیلمهای
” جشنواره فجر یک محل خاص برای ارائه آثار و بازخورد نظرات دست اندرکاران آن است “
اول اساساً هیئت انتخاب ندارند. فیلم اول بودن به صرف اول بودن مشمول قانون حضور در جشنواره میشود.
وی متذکر شد: شاید از سال دیگر یک هیئت انتخاب برای فیلمهای اول هم گذاشته شود اما تا کنون این فیلمها بدون انتخاب وارد جشنواره شدهاند، و ضعف و قدرتشان به ذات خودشان باز میگردد.
سجادپور با بیان این که کلاً ۷۸ فیلم به جشنواره آمد که۲۳ یا ۲۴ تا از آنها فیلم اولی بوده، تصریح کرد: این فیلمها به صرف اولی بودن بدون فیلتر در جشنواره به نمایش در آمدند، البته ممکن است آییننامهی جشنواره از سال دیگر برای فیلم اولیها هم فیلتری بگذارد.
وی ادامه داد: اگر جشنواره با ۲۰ فیلم بسته میشد به طور حتم میانگین سطح کیفی فیلمها بیشتر مورد توجه بود. اما زمانی که قرار است بیش از ۲۰ فیلم در جشنواره به نمایش در آید طبیعی است معدل کلی سطح کیفی فیلمها کاهش یابد.
سجادپور با اشاره به این که اداره نظارت و ارزشيابی نگاه ممیزی است، خاطرنشان کرد:ما به ضعف وقوت فیلم کاری نداریم،مگر این که ضعف مفرطی باشد که اصلاً استانداردها را پایمال کند، در این صورت ممیزی را اعمال میکنیم. اما اگر در حد اختلاف سلیقهی افراد باشد، قانون اجازه دخالت به ما نداده است. در بازبینی هم اگر لازم شد، اقدام
” فیلمهای اول اساساً هیئت انتخاب ندارند. فیلم اول بودن به صرف اول بودن مشمول قانون حضور در جشنواره میشود. “
میکنیم.
مدير كل اداره نظارت و ارزشيابی بابیان این که دبیر جشنواره به عنوان سخنگوی هیأت انتخاب باید دربارهی ضعف و قوت فیلمها صحبت کند، اظهار کرد: ضعف و قوت فیلمها بحثی نقادانه است که بایستی با صاحبان آثار انجام شود. ما طبق قانون، نظارت و بازبینی بر روی فیلمها را انجام میدهیم.
وی درباره محتوای برخی فیلمها که به نظر میرسد مناسب خانواده نیستند، یادآور شد: البته اینها اصلاح شده آمدهاند اما جشنواره فجر یک محل خاص برای ارائه آثار و بازخورد نظرات دست اندرکاران آن است. به شما یقین میدهم آثاری که مفاهیم ضد خانوادگی دارند مطمئناً در ارکان عمومی نخواهید دید.
وی تصریح کرد :باید اجازه دهیم این آثار خودشان را درجشنواره نشان دهند تا حداقل علاقهمندان سینما بدانند اگر جلوی اکران فیلم خاصی را گرفتیم، دلیلش چه بوده است، و قهرمان رویایی از آنها ساخته نشود.
سجادپور متذکر شد: برخی آثار پروانه موقت گرفتند و دائماً روی این موقت تاکید میکنم. ما هنوز به برخی آثار پروانهی عمومی ندادیم. اما جازه بدهیم جشنواره همچنان یک ویترین کامل از آثار باشد و جشنواره را با اکران عمومی یکی نکنیم.
وی افزود: بالای ۸۰ درصد تماشاگران جشنواره متخصصان این عرصه و زیر۱۳ درصد تماشاگر عام هستند . اکران عمومی در سراسرکشور است اما جشنواره صرفاً نمایشی محدود برای چند سانس و چند سینما است. باید مقداری بین اکران عمومی و جشنواره تفاوت قائل شد.