به گزارش هنرنیوز، جواد نظام دوست عصر روز گذشته (دوشنبه) در نشست رسانهای كه با حضور جمعی از اعضای انجمن غارنوردان و غارشناسان برگزار شده بود، تاکید کرد: دنیا و اتحادیه جهانی غارنوردی هم چنین دیدگاهی را رواج میدهد. آنها هم معتقدند غارنوردی حرفهای ورزش نیست.
او با اشاره به تاریخ غارنوردی توضیح داد: همزمان با كوهنوردی ، غارنوردی در ایران مرسوم شد و پس از تاسیس هیئت كوهنوردی، بخشی از كارها روی غارنوردی متمركز شد؛که شاید باید آن را بیشتر یك غارگشتی بدانیم تا غارنوردی.
نظامدوست بابیان این که در دههی ۳۰ «چنگیز شیخلی» یكی از قدیمیهای كوهنوردی اختصاصاً به غارنوردی پرداخت ، افزود: این شخص نخستین انجمن غارشناسی ایران را با تمرکز بر غارهای افقی تأسیس نمود و تا در دهه ۴۰ بسیاری از غارها را پیمایش كرد.
وی «احمد معرفت» را از دیگر كوهنوردان قدیمی ایران دانست که نخستین اطلس غارهای ایران را با پیمایش بیش از ۶۰۰ غار ایرانی در دهه ۵۰ خورشیدی تهیه کرد.
او تأکید کرد: هر چند پیش از آن نیز یك كتاب غارنوردی در ایران وجود داشته؛ اما كتاب آقای «معرفت» مرجع غارنوردی است.
نظامدوست در بخشی از سخنانش با اشاره به این که فدراسیون كوهنوردی در قسمت غارنوردی یك كارگروه تخصصی داشت، اضافه کرد: همچنین پس از گردهمایی سال ۲۰۰۸ اتحادیه جهانی غارنوردی (UIS)، غارنوردانی که در این اجلاس شرکت داشتند با استفاده از تجربیات بزرگان این رشته گامهایی را برای داشتن تشکلی غیر دولتی از علاقهمندان به غارنوردی فنی و متخصصین مختلف علوم زمین برداشتند.
او ادامه داد:از سال ۸۸ با حضور اعضای اتحادیهی جهانی غارنوردی در ایران و جمعی از علاقمندان با رویكرد حفاظت از غار و بررسی غارهای مورد نیاز گردشگری انجمن تخصصی را تاسیس كردند .
رییس هیاتمدیره انجمن غارنوردان و غارشناسان ایرانیانبا اشاره به این که انجمن در سال ۸۹ ثبت قانونی شده، اظهار کرد: برای گرفتن مجوز به وزارت كشور مراجعه كردیم و پس از تحویل دادن اساسنامه و تقاضای تشكیل تشكلی تخصصی، غیردولتی وغیرسیاسی دربارهی غارها با رویكرد گردشگری، آنها ما را به سازمانهای حفاظت از محیط زیست و میراث فرهنگی و گردشگری برای گرفتن مجوز ارجاع دادند.
او با بیان اینکه اتحادیه جهانی به ما آموخت تا غارنوردی را از غارگردی و غارپیمایی جدا كنیم، خاطرنشان کرد: ما با هدف نزدیك كردن دانشمندان علوم زمین و غارنوردان دست به اقداماتی زدهایم چرا که غارشناسی در پژوهشهای هیدرژئومورفولوژی همیشه حائز اهمیت است.
نظامدوست در پاسخ به پرسشی مبنی بر چگونگی حمایت دو سازمان میراث فرهنگی و گردشگری و حفاظت از محیط زیست با توجه به صدور مجوز از این انجمن گفت: این سازمانها به تازگی روی ما شناخت پیدا كردهاند و با توانمندیهای انجمن آشنا شدهاند و اخیرا از ما در خیلی جاها به عنوان مشاور دعوت میكنند.
وی با بیان این که در حوزهی گردشگری موفق شدهایم بیش از ۵۰ گردشگر غارنورد را به ایران دعوت كنیم، اظهار کرد: سازمان حفاظت از محیط زیست نیز ما را به وزارت نیرو برای شناسایی سفرههای آب زیرزمینی معرفی كرد.
وی درباره حفاظت از غارها و منابع طبیعی گفت: سال گذشته طبق دستور سازمان حفاظت از محیطزیست ، ۲۰ استان به همراه انجمن غارنوردان و غارشناسان به پاکسازی غارها پرداختند که در این راستا بیش از یك تن زباله از ۳۰ غار ایران خارج شد.
او درباره برنامهی انجمن برای روز غار پاك در دوم مهرماه توضیح داد: قصد داریم امسال نیز این كار را كه مورد توجه مجامع جهانی است، ادامه دهیم، اما احتمالا مسؤلیت اجرایی این كار را امسال سازمان حفاظت از محیط زیست بپذیرد و غارنوردان و علاقهمندان به غارها نیز همراه آن وارد عمل شوند.
وی با بیان این که تجزیهی زباله در درون غار دیرتر انجام میشود، یادآور شد: اتحادیهی جهانی غارنوردی دپارتمانی با عنوان حفاظت از غارها دارد كه مشوق ما در پاكسازی غارها بودهاند. غارهای ما بسیار آلوده هستند و زبالهها سالهای زیادی است در آنها باقی مانده است.
او اضافه کرد:هرچند طی این دو سال انجمن توانست به غارنوردان عضو بیاموزد که روی غارها یادگاری ننویسند و زباله نریزند اما زبالههایی از سال ۱۳۵۲ مثل قوطی کنسروهای لهستانی یا طنابهای پوسیده و... همچنان در غارها وجود دارد. امیدورایم با آموزش، بتوانیم مردم را در طیف گستردهتری در حمایت از غارهای پاک ترغیب کنیم.
نظام دوست اعلام کرد : امسال روز جمعه هفتم مهرماه با حمایت سازمان حفاظت از محیط زیست برنامهی روز غار پاك انجام میشود.
نظامدوست درباره ضرورت پاکسازی غارها و حمایت ارگانها و نهادها از این طرح بیان کرد: سال پیش انجمن برای پاكسازی غار «پرو» كه عمیقترین غار ایران به شمار میآید، اعلام آمادگی كرد. اما به خاطر ناهماهنگیها این طرح فعلا بایكوت مانده است.
او اضافه کرد: سال گذشته با همكاری خوب مسوولان غار «كتلهخور» زنجان كارگاه آموزشی توسط اعضای انجمن غارنوردی برای مردم در روز جهانی غار پاك برگزار شد كه اثر مستقیم مطلوبی روی مردم داشت. قرار شده است امسال نیز گروهی این برنامه را دوباره اجرا كنند.