ایمان هادی- مسوول واحد طبیعت گردی محیط زیست - در گفت و گو با هنرنیوز درباره رعایت ملاحظاتی از سوی گردشگران و قوانین تدوین شده درباره حضور گردشگران در منطقه لار ضمن تاکید برحضور همیشگی گردشگر در این منطقه اظهارکرد: با این وجود وضعیت گردشگری لار تا کنون قانونمند نبوده است.
وی با اشاره به حضور مردم مخصوصاٌ از ورودی پاسگاه محيط بانی دليجان (ورودی شرقی پارك ملی لار ) در این منطقه گفت: مردم از اواسط خرداد به کنار رودخانه ی ابتدای سد لار و حتی جلوتر میآیند، که این ورود یک برنامهریزی سیتماتیکی میطلبد که اکنون در دست کار است.
طرحهای روی کاغذ عملیاتی میشوند؟ هادی توضیح داد: سازمان محیط زیست یک سری طرحهای مطالعاتی برای تمام مناطق تحت نظارتش از جمله
” در بحث اکوتوریسم منطقه لار نباید عشایر را فراموش کرد. این منطقه باید یک اشتغالزایی خوبی را برای عشایر این منطقه به دنبال داشته باشد .در واقع این گروه اگر بتوانند فرهنگ، آیین و محصولاتشان را به نمایش و فروش بگذارند، قطعاً به مبحث طبیعتگردی و حضور گردشگر علاقه مند میشوند اما تمام اینها به عملیاتی شده طرح باز میگردد . “
لار دارد. در این طرحها روی این مناطق زومبندی انجام میشود.
وی اظهارکرد: زومهای مربوط به طرح گردشگری به زومهای تفرج متمرکز و گسترده تقسیمبندی میشوند،که بعد از اجرا و عملیاتی شدن این طرحها بحث گردشگری طبق قانون باید براساس این دو زوم انجام شود.
هادی با بیان این که در زوم تفرج متمرکز، حساسیت زیست محیطی منطقه کمتر است ، تشریح کرد: امکان اسکان بازدید کننده یا ارایه خدمات و ایجاد فروشگاههای محدود در صورتی که مغایرتی با طرحهای زیست محیطی نداشته باشد و آلودگی ایجاد نکند، در این مناطق قابل اجرا است.
مسوول واحد طبیعت گردی محیط زیست اضافه کرد : اما در بقیه قسمتها به غیر از امکان بازدید ، امکانات دیگر ماننداجازه اسکان وجود ندارد که به این مناطق زوم گسترده گویند که در آن هم باید یکسری موارد رعایت شود.
وی خاطرنشان کرد: اما تمامی این صحبتها زمانی اجرایی خواهد شد که طرح عملیاتی شده و به صورت سیستماتیک بحث طبیعت گردی اجرا شود. اما آنچه اکنون انجام می شود طبیعت گردی بدون مفهوم واقعی است
هنوز وارد بحث آژانسها نشدیم این کارشناس درباره رایزنی با آژانسهای طبیعت گردی برای ورود گردشگر مسوول و تعیین کدهای انسانی برای رفتار در این مناطق گفت:ما هنوز وارد این مبحث نشدیم، اما به طور کلی این آژانسها باید دارای مجوز از سوی سازمان میراث فرهنگی باشند چرا که سازمان محیط زیست به دنبال آژانسهایی با مجوز سازمان میراث فرهنگی است.
نباید عشایر منطقه لار را فراموش کرد
وی درباره چگونگی حضور گردشگر و عشایر در منطقه لار و ایجاد تعامل بین این دو گفت : در زوم بندی منطقه، حضور عشایر هم پیش بینی شده و اینگونه نیست که در جایی که گردشگران ورود پیدا میکنند، برای عشایر ایجاد مزاحمت شود.
مسوول واحد طبیعت گردی محیط زیست با یادآوری این که در بحث اکوتوریسم جوامع محلی هم باید ذی نفع باشند ، افزود: در بحث اکوتوریسم منطقه لار نباید عشایر را فراموش کرد. این منطقه باید یک اشتغالزایی خوبی را برای عشایر این منطقه به دنبال داشته باشد .در واقع این گروه اگر بتوانند فرهنگ، آیین و محصولاتشان را به نمایش و فروش بگذارند، قطعاً به مبحث طبیعتگردی و حضور گردشگر علاقه مند میشوند اما تمام اینها به عملیاتی شده طرح
” تمامی این صحبتها زمانی اجرایی خواهد شد که طرح عملیاتی شده و به صورت سیستماتیک بحث طبیعت گردی اجرا شود. اما آنچه اکنون انجام می شود طبیعت گردی بدون مفهوم واقعی است “
باز میگردد .
احتیاجی به تعامل نیست وی درباره مبحث طبیعتگردی در منطقه لار و تعامل بین محیط زیست با سازمان عشایر یا میراث فرهنگی گفت: زمانی که این طرح به صورت جدی آغاز شود تعامل سازمانی پیش خواهد آمد، اما تمام این طرحها و زوم بندیها اکنون در مرحله تحقیقاتی است. بعد از اتمام این مراحل، طرحها با فازبندی عملیاتی میشود. در حال حاضر احتیاجی به تعامل نیست،چون در تدوین این طرحها مشاورینی برای سازمان محیط زیست کار میکنند که سازمان ناظر کار آنها بوده است . البته به محض عملیاتی شدن طرحها تعاملی با سایر سازمانها خواهیم داشت.
چه زمانی زنگ ها به صدا در می آیند؟
هادی با اشاره به این که پارک ملی لار زیر نظر محیط زیست است، یادآور شد: البته در بحث گردشگری در مناطق تحت حفاظت محیط زیست سیاست و برنامهریزی مستقیماً با نظارت این سازمان صورت میگیرد، که به خاطر حساسیتهای زیست محیطی تفاوت زیادی با برنامههای سازمان میراث فرهنگی در سایر نقاط دارد. شاید قوانینی را که سازمان میراث فرهنگی برای بحث گردشگری در سایر نقاط به راحتی تدوین میکند، برای مناطق حفاظت شده سازمان محیط زیست همراه با دقت و دغدغه های بیشتری باشد
وی درباره زمان اتمام طرح مطالعاتی گفت: نمیتوانم زمان مشخصی را تعیین کنم. در سازمان محیط زیست یک بخش مطالعاتی داریم که مستقیماً وظیفه مطالعات مناطق چهارگانه را برعهده دارد و قطعاً به خاطر نوع حساسیتهای محیط زیستی این مطالعات زمان زیاد و دقت عمل بالایی را میطلبد.
مریم اطیابی