«دا» از خرمشهر تا جام جم!
وقتی کتاب های دفاع مقدس به تصویر در می آیند؛/1
«دا» از خرمشهر تا جام جم!
سالانه کتاب‌های زیادی در حوزه دفاع مقدس منتشر می‌شوند که برخی بر اساس پژوهش‌های تخصصی در تاریخ جنگ، عکس، نقشه‌ها و اسناد و برخی دیگر در حوزه ادبیات اعم از داستان، شعر و خاطراتی هستند که یا به صورت خودنگاشت و یا دیگر نگاشت تالیف و منتشر می‌شوند.
 
تاريخ : سه شنبه ۵ دی ۱۳۹۱ ساعت ۱۳:۱۸
به گزارش هنرنیوز، در میان کتاب‌هایی که در سال گذشته و یا چند سال اخیر منتشر شده‌اند کتاب‌هایی چون «دا»، «پایی که جا ماند» و «نورالدین پسر ایران» از جمله کتاب‌های پر فروش و پر مخاطب دفاع مقدس بوده‌اند که طیف مخاطبان خود را در قالب نوشتار و کتاب پیدا کرده‌اند؛ لیکن لازم است تا کتاب‌هایی از این دست از رهگذر ابعادی دیگر هم در رسانه ملی و هم در سینما که طیف گسترده تری از مخاطبان را دارد مورد توجه قرار گیرند.

کتاب «دا» خاطرات سیده زهرا حسینی به اهتمام سیده اعظم حسینی است که نخستین بار در سال ۱۳۸۷ توسط سوره مهر منتشر شد. دا، در گویش محلی به معنی مادر است و زهرا حسینی راوی کتاب دا با انتخاب این عنوان خواسته رنج، اندوه، تلاش و مقاومت مادران ایرانی را یادآور شود.

این کتاب پس از یک دوره طلایی فروش و استقبال مخاطبان و در ‌‌نهایت نظر مقام معظم رهبری درباره آنکه کتاب «دا» قابل طرح جهانی است» جایگاه خود را به تثبیت رساند و ضرورت پیدا کرد تا بنا به اهمیت موضوع و ترسیم دقیق فضای جنگ به تصویر در آید.

پس از مطرح شدن بحث ساخت و تولید مجموعه تلویزیونی یا سینمایی کتاب «دا» راوی کتاب در گفتگو با رسانه‌ها اعلام کرده بود که خیلی از کارگردانان با خواندن کتاب گفتند که این یک اثر آماده است و می‌تواند به فیلم یا سریال تبدیل شود. ولی هنوز کارگردان آن مشخص نشده است، من امتیاز ساخت این فیلم را به حوزه هنری هدیه کرده‌ام. اما قرار است کارگردان و هنرپیشه‌های اصلی با نظر من انتخاب شوند.

سپس نخستین بار به صورت انیمیشن یا فتو رمان به کارگردانی سینا عطائیان و به تهیه کنندگی علی تقی‌پور در ۱۲۰ قسمت ۱۵ دقیقا‌ای همزمان با سالروز آزادسازی خرمشهر در پنجم تیرماه سال ۹۰ بر روی آنتن شبکه یک سیما رفت؛ در این انیمیشن ۵۵ تن از بازیگران زن ایران همچون افسانه بایگان، بهناز جعفری، پریوش نظریه، شبنم قلی خانی، شقایق فراهانی، نیوشا ضیغمی و دیگران راویان این داستان بودند.
عطائیان و تقی‌پور در ساخت مجموعه تلویزیونی «دا» بنا به اعمال نظر راوی ساخت این مجموعه را با تعهد کامل و ‌‌نهایت وفاداری به متن اثر اعلام کردند.
از دیگر عوامل این مجموعه می‌توان به سرپرست متحرک سازی: میثم حسینی، گروه تصویرساز:
در حوزه سینما هم ساخت فیلم «دا» سرنوشت نامعلومی دارد
عاطفه مجیدی‌نژاد، آرش می‌رهادی‌نژاد، مژده توحیدی، فاطمه فخرایی منش، آهنگساز تیتراژ: طا‌ها و رضا شجاع نوری اشاره کرد.

پس از آن در جلسه‌ای که ۲۹ آبان سال گذشته با حضور محسن مومنی رئیس حوزه هنری، منوچهر محمدی تهیه کننده، همایون اسعدیان کارگردان، محمد حمزه‌زاده مدیرعامل انتشارات سوره مهر، سهیل جهان بیگلری معاون سینمایی حوزه هنری، مرتضی سرهنگی مدیر دفتر ادبیات و هنر پایداری حوزه هنری و راوی کتاب «دا» برگزار شد، ساخت مجموعه تلویزیونی «دا» به طور رسمی کلید خورد و همایون اسعدیان کارگردانی آن پس از نخستین مجموعه تلویزیونی خود «راه بی‌پایان» و فیلم‌هایی چون «طلا و مس» و «بوسیدن روی ماه» بر عهده گرفت و منوچهر محمدی با سابقه همکاری در آثار پیشین این کارگردان تهیه کننده این مجموعه شد.

این پروژه سپس وارد مراحل تحقیق و تکمیل اطلاعات نگارش فیلم نامه شد و اسعدیان در روزهای نخستین دیماه سال جاری اعلام کرد که سرانجام مراحل تحقیق و گردآوری و تجمیع اطلاعات این سریال به پایان رسیده لیکن هنوز وارد مرحله نگارش فیلم نامه نشده و تا پنج ماه دیگر ادامه خواهد یافت.

همچنین اواخر سال گذشته فرید فرخنده‌کیش مدیر امور فرهنگی و تولید سازمان توسعه سینمایی سوره از ساخت فیلم داستانی بلند «دا» در کنار ۲۰ فیلم کوتاه با موضوع خرمشهر خبر داد.
این در حالیست که در روزهای آغازین تابستان امسال زمزمه‌هایی مبنی بر ساخت فیلم سینمایی کتاب «دا» به کارگردانی تهمینه میلانی از سوی بنیاد سینمایی فارابی شنیده شد اما با انتقاد سیده زهرا حسینی راوی کتاب و هجمه‌هایی نسبت به افکار فیمینیستی کارگردان، مجوز ساخت این فیلم از او گرفته و لغو شد.

بیش از نیم دهه از انتشار کتاب «دا» می‌گذرد و تا کنون تنها یک اثر تلویزیونی از آن ساخته شده و یک اثر هم در دست ساخت است؛ در حوزه سینما هم ساخت فیلم «دا» سرنوشت نامعلومی دارد. حال این پرسش مطرح است که بنا بر تاکید رهبر معظم انقلاب بر الویت‌های توجه مسئولین به آثار گرانسنگی که در حوزه‌های مختلف خصوصا دفاع مقدس منتشر می‌شود چرا باید تنها یک فتورمان داستانی نتیجه نهایی توجهات مسئولین رسانه ملی به چنین کتابی باشد تا چه رسد به کتاب‌هایی چون «پایی که جا ماند» و «نورالدین پسر ایران» که انتشارشان به دو سال اخیر برمی گردد و با این رویه شاید در نیم دهه آتی نیز ساخت آن‌ها در قالب فیلم سینمایی یا مجموعه تلویزیونی محقق نشود.

یادداشت: مریم خاکیان
کد خبر: 51595
Share/Save/Bookmark