به گزارش هنرنیوز، بسیاری از سازمانها و نهادهای فرهنگی از مرداد ماه سال گذشته با تغییرات دولت و کابینه، با پیایند تغییرات مدیران ارشد مواجه بودند و به طور کل ساختار بسیاری از سازمان های کشور با این تغییرات چهره دیگری پیدا کرد که در مسیر تصمیمات هر دولت برای رسیدن به اهداف خود امری طبیعی است.
از این میان نهاد کتابخانههای عمومی کشور، با تغییرات عمده ای رو به رو بوده است که هنرنیوز به بررسی بخشی از این تغییرات خواهد پرداخت.
مهندس منصور واعظی در مرداد ماه سال ۱۳۸۶ با حکم و امضای محمود احمدی نژاد رئیس جمهور دولت قبل روی کار آمد و به جای محمدحسین ملک احمدی دبیر وقت این نهاد قرار گرفت.
حکم چهارساله واعظی با حکمی که سید محمد حسینی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به پیوست افزود تا روی کار آمدن دولت یازدهم باقی بود تا اینکه علی جنتی وزیر ارشاد دولت یازدهم به بازگشت محمدحسین ملک احمدی به سمت پیشین خود و دبیرکلی نهاد کتابخانه های عمومی کشور تصمیم گرفت.
نهاد کتابخانه های عمومی کشور در دوره مدیریت منصور واعظی با طرح ها، تفاهم نامه ها و برنامه های متعددی همراه بود که تقریبا همه آنها حتی پیش از برکناری وی نیمه تمام و ناکارآمد بودند، من جمله طرح «ایستگاه مطالعه» که هزینه هنگفتی را روی دست نهاد کتابخانه ها گذاشت اما به دلیل عدم مهندسی فرهنگی برای آن، با شکست مواجه شد و بدهی زیادی برای این نهاد ایجاد کرد.
شنیده ها حاکی از آن است که در این راستا، طرح ها و سرمایه گذاری های عمرانی نیز بازده کافی برای نهاد کتابخانه ها نداشته و تنها جیب مسئولان وقت نهاد کتابخانه ها از طریق آن پُر شده است؛ این در حالیست که به گواهی بسیاری از کارکنان، کتابداران و کارمندان نهاد کتابخانه های عمومی کشور، حقوق و دستمزد نیروی انسانی این سازمان، غیر منطبق یا دستور العمل قانون مدیریت خدمات کشوری بوده و در حق آنها احجاف شده است؛ خصوصا کتابدارانی که در مناطق دوردست به خدمت در کتابخانه ها مشغول بوده اند.
از دیگر موارد قابل تامل در دوره مدیریت منصور واعظی امضا و انعقاد تفاهم نامه هایی است که اغلب آنها صوری و بلا اجرا بوده است که برای مثال میتوان به تفاهم نامه نهاد کتابخانه های عمومی کشور با کتابخانه های کانون فرهنگی مساجد اشاره کرد؛ این تفاهم نامه ها بیلان کاری مدیران نهاد را سنگین و دست پُر نشان میدهد در حالیکه عملکرد اجرایی و بازده آن تقریبا منفی و اغلب منتفی بوده است.
پس از روی کارآمدن دولت یازدهم، نخستین واکنش های خبری درباره نهاد کتابخانه های عمومی کشور به شناسایی شکل ساختاری و مدیریتی آن که از وابستگی برخی مدیران آن به تیم اسفندیار رحیم مشایی معاون اول محمود احمدی نژاد رئیس جمهور دولت دهم و یازدهم خبر میداد، صورت گرفت.
در پی این ماجرا تصمیمات اصلاحی برای نهاد کتابخانه های عمومی کشور با برکناری منصور واعظی همراه شد و با بازگشت دوباره محمدحسین ملک احمدی، تدابیر ویژه ای برای بازگشت نیروهای اصلح نهاد کتابخانه ها که به صورت غیرمنصفانه حذف شده بودند انجام شد و تیم منتصب به مشایی به طور کامل از نهاد پاکسازی شد.
در ماه های اخیر ، خبر انتصاب علیرضا مختارپور به سمت دبیر کلی نهاد کتابخانه های عمومی کشور در فضای رسانه قوت گرفته بود که وی پنجم خرداد ماه سال جاری با حکم رئیس جمهور به عضویت هیئت امنای نهاد کتابخانه های عمومی کشور درآمد.
علیرضا مختارپور مدیر انتشارات انقلاب اسلامی وابسته به دفتر حفظ آثار حضرت آیتالله العظمی خامنهای است که به نظر میرسد با توجه به کارنامه کاری خود، گزینه دوم بعد از ملک احمدی برای دبیر کلی نهاد کتابخانه ها محسوب می شود و این امکان وجود دارد که وی با توجه به عضویت چهارساله خود در هیئت امنا به این پُست نزدیکتر شود.
در حال حاضر، مدیریت بخش های مختلف نهاد کتابخانه های عمومی کشور در دست نیروهایی قرار دارد که از بدو تاسیس نهاد کتابخانه ها به خدمت در این حوزه مشغول بوده اند و دارای تجربه کافی در این حوزه هستند اما تغییرات آتیه در ساختار مدیریت نهاد کتابخانه های عومی کشور قابل پیش بینی نیست.