نشست خبری نمایش «آنتیگونه» امروز ۳۱ مرداد ماه با حضور همایون غنی زاده نویسنده و کارگردان، مت مئوس مدیر کمپانی رام، الینا رینولد بازیگر این نمایش و آروند دشت آرای مدیر بخش بین الملل تماشاخانه ایرانشهر در تالار امیرخانی برگزار شد.
در ابتدای این نشست همایون غنی زاده از نحوه شکل گیری این نمایش گفت: پروژه «آنتیگونه» به ۳ سال پیش بر می گردد زمانی که بعد از برگزاری کارگاه آموزشی در استونی بازیگرانی انتخاب شدند تا نمایشی را به روی صحنه ببریم.
وی ادامه داد: بخش زیادی از نمایشنامه را هنگام تمرین ها نوشته شد چرا که بازیگران در این کار توانایی داشتند و آنتیگونه در استونی نوشته و تمرینات دریک کلیسای بزرگ و قدیمی انجام شد.
این کارگردان در خصوص انتخاب این نمایشنامه خاطرنشان کرد: قبل از کارگاه آموزشی که داشتیم چند متن را برای اجرا پیشنهاد دادم و زمانی که الینا رینولد را دیدم مطمئن شدم که می خواهم «آنتیگونه» را اجرا ببرم چرا که فرم واجرا برایم بسیار مهم بود.
غنی زاده در ارتباط با اجرای این نمایش اظهار داشت: هدفمان این است تا در اسرع وقت کار را در ایران اجرا ببریم و طبق برنامه ای که خودمان داشته ایم فردا اجرای جنرالی داشته باشیم و از پنج شنبه اجراهایمان را شروع کنیم اما به ساز و کارهای اداری هم نمی توان اعتماد کرد و به علت اینکه گروه خارجی هستند و اقامتشان در ایران هزینه بالایی دارد ما برای اجرا عجله داریم.
کارگردان نمایش «کالیگولا» افزود: گروه هزینه بالایی دارد و این هزینه ها شامل هزینه پرواز، اقامت و هتل و دستمزد بازیگران است و با پیگیری هایی که کرده ایم هزینه هتل برای افراد گروه با مساعدت مجید سرسنگی مدیر تماشاخانه پرداخت می شود و هزینه دستمزد گروه قرار است تا از طریق گیشه تامین شود.
وی ضمن برشمردن تفاوت های اجرا در ایران و استونی تاکید داشت: تفاوت در تئاتر ایران و استونی بسیار است، شیوه رسیدن به متن و ایده های کارگردان با بازیگرهای استونی بسیار متفاوت با ایران است که گاهی ساده تر و گاهی سخت تر است. در حقیقت درست است که تئاتر زبان مشترک است اما تربیت تئاتری ما با تربیت تئاتر در استونی در تمام زمینه ها متفاوت است و در هر دو تربیت جنبه های مثبت و منفی به چشم می خورد.
همایون غنی زاده در ادامه گفت: در تئاتر ایران زمانی که کارگردان در تمرین حاضر می شود باید پر از ایده باشد تا بازیگر بهترین ایده را گرفته و پرورش دهد اما در استونی بازیگران ایده های کوچک کارگردان را بزرگ و شکوفا می کنند و حضور این دو دسته بازیگران در یک همکاری مشترک می تواند جذاب باشد.
نویسنده نمایش «آنتیگونه» تصریح کرد: ما برای مجوز اجرا باید تمام مراحل را طی کنیم در صورتی که این اتفاق کمی سخت و هزینه بر است برای گروه ما، در ابتدا تقاضا دادیم تا فیلم کار را دیده و به ما مجوز دهند اما بازبینان اعلام کردند که باید کار را به صورت زنده ببینند تا مجوز اجرا را دهند اما در مورد بازبینی کار چندان نگران نیستم چرا که براساس اصول و ضوابط ایران کار را تولید کردم.
وی در پایان صحبت هایش در خصوص ایجاد فاصله طولانی میان تولید آثارش گفت: امروز شاهد این هستیم که اکثر کارگردانان تئاتر فاصله های طولانی میان تولید آثارشان دارند و این اتفاق همیشه به علت وجود حواشی در تئاتر بوده است چرا که من چندین بار اقدام به تولید کردم که به دلایل گوناگون نشد در غیر این صورت من به تولید نمایش علاقه دارم و هرچند که کیفیت آثار من به کیفیت آثار مرحوم سمندریان نمی رسد اما دوست دارم از نظر کمیت آثارم بیشتر از تولیدات مرحوم سمندریان باشد.
در ادامه این نشست مت مئوس مدیر کمپانی رام گفت: دو سال پیش برای حضور در جشنواره تئاتر فجر به ایران آمدم و نمایش «کالیگولا» را دیدم که نظرم را بسیار جلب کرد و این آغاز همکاری ما شد تا به اجرای عموم «آنتیگونه » در استونی و اجرای در جشنواره فجر رسیدیم و امروز به اجرای عموم این نمایش در ایران رسیدیم.
الینا رینولد نیز در این نشست خاطرنشان کرد: کار با همایون غنی زاده بسیار جذاب و جالب است چرا که ایده های جالبی دارد و می داند که چگونه احساسات مخاطب را به کار گیرد. زبان تئاتر متفاوت نیست حتی اگر افراد به زبان های مختلف حرف بزنند زبان تئاتر یک زبان واحد است.
در پایان آروند دشت آرای مدیر بخش بین الملل تماشاخانه ایرانشهر گفت: ما نیازمند تبادل هنری از طریق تئاتر هستیم تا بتوانیم خود را بشناسانیم و هم از آموزه های غرب بهره ببریم. ما در بخش بین الملل تماشاخانه ایرانشهر تصمیم داریم تا هر ۴۰ روز یک نمایش از خارج از کشور را به مدت ۵-۶ شب اجرا ببریم و این امکان را برای تمامی نمایش هایی که در ایرانشهر اجرا می روند را فراهم کنیم تا اجراهای بین المللی برایشان بگیریم و امکان تولیدات مشترک را با دیگر کشورها فراهم کنیم.