به گزارش هنرنیوز، ایکوموسیهای ایران عصر دیروز (جمعه ، ۱۸ اردیبهشت) دور هم جمع شدند تا یک عصر بهارانه را با شنیدن صحبتهای یکدیگر با شادی به پایان برسانند.
در این فضای دوستانه که به بهانه اطلاع از احوالات یکدیگر، اعضای ایکوموس ایران را در خانهشان یعنی همان خانه قوامالدوله (وثوق) که در محله سرچشمه واقع شده و به عنوان دفتر ایکوموس ایران از آن استفاده میشود، دور هم جمع کرده بود، حمیده چوبک – رییس پژوهشکده باستانشناسی- از مهدی حجت – رییس ایکوموس ایران – خواست تا چند کلمهای برای اعضای این موسسه فرهنگی صحبت کند.
حجت هم با اشاره به این که روزگار بدی برای میراث فرهنگی رقم خورده و اعضای آن را از هم متفرق کرده است، گفت: با این اوصاف کار زیادی نمیتوان انجام داد درنتیجه نباید به گسست پیوندها کمک کرده و باید ارتباطات را گسترش و تقویت کردآن هم با برگزاری همین جلسات و دور هم جمعشدنها چرا که همین کار باعث مودت، ارتباط و کارایی بیشتر میشود.
او با اشاره به روی کار آمدن دولت روحانی و تمرکز دولت بر دو موضوع حساس۱ +۵ و مشکلات اقتصادی، تأکید کرد: در چنین فضایی نباید از دولت توقع داشت تا تمرکز خود را معطوف فرهنگ کند البته ما هم مانند سایر هموطنانمان امیدواریم مشکلات سیاسی و اقتصادی دولت برطرف شود تا اندکی بتواند به مسائل فرهنگی توجه بیشتری داشته باشد.
رییس ایکوموس ایران همچنین با اشاره به وقایعی که در حوزه میراث فرهنگی هر روزه در حال رخ دادن است، اظهار کرد: این که ایکوموس ایران گاهی اوقات نسبت به برخی عملکردها در سازمان میراث فرهنگی تذکراتی میدهد،درست اما نمیتواند به طور مرتب در مقابل آنها به عنوان نیروی منفی عمل کند. مصلحت نیست ما مقابل همکاران و دوستانمان در سازمان موضع بگیریم. به نظرم تحکیم پایههای میراث فرهنگی از هر چیزی مهمتر است. آنچه امروز رخ میدهد به دلیل عدم درک ارزش میراث فرهنگی است. اگر در برخی از کشورها این میزان علاقه به میراث فرهنگی وجود دارد به دلیل همین درک است.
وی به نقل خاطرهای از مرحوم شیرازی پراخت که نقل کرده بود:« با آقای بهشتیان از کنار مسجد شاه رد میشدیم برای مرمت مجبور شده بودند میخی به یکی از کاشیها بکوبند و طناب را بدان آویزان کنند. آقای بهشتیان هرچه با اشاره توضیح میداد معمار در آن بالا متوجه نمیشد. آخر سر با ایما و اشاره پایین آمد و ایشان به معمار گفت: بیا این میخ را در چشم من بکوب و بر کاشی نکوب. که البته درنهایت قرار شد معمار طنابی بلند تر بردارد و میخ در جای دیگری کوبیده شود.»
حجت با طرح این پرسش که چرا بهشتیان چنین احساسی دارد، تصریح کرد:برای این که فهم و شعور و سابقه بالای این مرد در حوزه میراث فرهنگی میطلبد که چنین بینش و تفکری هم داشته باشد اما متأسفانه بسیاری از مسوولان چنین دیدی ندارند و چنین فهمی باید برای آنها فراهم شود.
او بار دیگر به مسائل هستهای و تحریمها اشاره و ابراز امیدواری کرد با برطرف شدن این مشکلات از فشار سیاسی و اقتصادی کاسته شود و آنگاه نگاهها از این حالت که میراث فرهنگی به اصطلاح فقط به درد پول درآوردن میخورد، خارج شود.
در این هنگام محمد حسن محب علی خواستار تکرار این جلسات دورهمی شد که حجت هم در ادامه با اشاره به جلساتی که در دوره ده ساله نخست سازمان میراث فرهنگی هر ماه توسط کارشناسان و مدیران به مدت چند ساعت در « دربند» برگزار میشد، تأکید کرد: در همان جلسات غیر اداری به دلیل گفت و گوی رودررو بسیاری از مشکلات حل میشود بنابراین پیشنهاد می کنم هردو ماه یکبار با برگزاری چنین جلساتی به بهتر شدن وضعیت در ایکوموس و میراث فرهنگی کمک کنیم.
در این هنگام بار دیگر محب علی به مسأله تفرقه در سازمان میراث فرهنگی اشاره کرد که حجت در ادامه افزود: بله،برخی تفرقههای فیزیکی و ذهنی بین مسئولان میراث فرهنگی وجود دارد. اکنون هر کدام از معاونتها و دفاتر کار خود را میکنند و به صورت متفرقه حرکت میکنند، در اوایل دولت یازدهم و در دوره ریاست دکتر نجفی به عنوان قائم مقام سازمان پیشنهاد خودم را برای احداث یک ساختمان در زمین جنوبی سازمان میراث فرهنگی مطرح کردم تا همهی معاونتها در یک مجموعه و کنار یکدیگر باشند. سازمان میراث فرهنگی به جمیع جهات اعم از پرسنل، مسائل مالی ، وضعیت کارشناسان و... دچار مشکل است و ارتباط و همدلی تا حدودی به کمک خواهد آمد.
در ادامه محب علی از مدیران سازمان میراث فرهنگی خواست تا به یکدیگر نزدیکتر باشند و از این طریق بتوانند مشکلات را برطرف کنند.
او افزود: اگر در گذشته چنین جلساتی برگزار میکردیم اکنون هیچ کدام چنین طرحهایی را ندارند که شایدبتواند به بهتر شدن وضعیت سازمان میراث فرهنگی کمک کند.
این عضو ایکوموس که همچنان آرزوی جدا شدن میراث فرهنگی از گردشگری را در سر دارد، گفت: امیدوارم میراث فرهنگی از دیگر معاونتها جدا شود، چون گردشگری نسبت به میراث فرهنگی عقبتر است، به نظرم گردشگری میتواند با تبدیل شدن به یک وزارتخانه کار خود را جلو ببرد و میراث فرهنگی نیز به صورت جداگانه و به شکل سازمانی باید به فعالیتهای خود ادامه دهد.
طرح این آرزوی پیشکسوت معماری و مرمت اما از سوی رییس ایکوموس یک پاسخ داشت: در حال حاضر کشور فرصت فکر کردن به این پیشنهادات را ندارد، باید صبر و مدارا کرد. شرایط کنونی هم میگذرد. ما باید کمک کنیم تا حداقل خسارتها از این مشکلات به میراث فرهنگی و بدنه سازمان میراث فرهنگی وارد شود.
در پایان این مراسم و پس از صرف عصرانه ایکوموسیها عکس یادگاری گرفتند.