«سلاح سرد» گذاري بر حاشيه هاي سوخته جنگ هشت ساله دارد
گفتگوی هنرنیوز با محسن آهنین جان نویسنده برگزیده جشنواره تئاتر شمسه؛
«سلاح سرد» گذاري بر حاشيه هاي سوخته جنگ هشت ساله دارد
محسن آهنین جان نویسنده و کارگردان جوان در گفتگو با هنرنیوز از حضور با نمایشنامه «سلاح سرد» در جشنواره تئاتر شمسه گفت: نمایشنامه «سلاح سرد» گذاري بر حاشيه هاي سوخته جنگ هشت ساله دارد، من فكر مي كنم شايد روزي جنگ در دنيا تمام شود، اما عواقب جنگ هايي كه از سر دنيا گذشته هيچ وقت تمامي ندارد.
 
تاريخ : دوشنبه ۱۰ بهمن ۱۳۹۰ ساعت ۱۱:۱۹

کمی از نمایشنامه «سلاح سرد» بگویید ؟
نمایشنامه «سلاح سرد» روایتگر زندگی دختر شهیدی است که مولف و مترجم است و پدر خود را فردی کوته فکر می داند. او تصمیم دارد تا همراه همسرش مقیم یکی از کشورهای اروپایی شود که در این میان از بنیاد شهید با این دختر تماس گرفته می شود تا زندگی شهیدی را به نگارش در آورد دختر در ابتدا قبول نمی کندو در این میان اتفاقاتی رخ می دهد.
نمايشنامه »سلاح سرد» نوشته شما، در دو جشنواره شمسه و بسیج موفقيت هاي خوبي به دست آورده، ایده اولیه نمایشنامه از کجا بود و آیا سوژه خاصی مد نظرتون بود که شروع به نوشتن این نمایشنامه کردید؟
در مورد اينكه ايده اوليه اين نمايشنامه از كجا اتفاق افتاده، شايد خيلي دقيق نتوانم توضيح بدم. خيلي مواقع هست كه بيش از يك ايده يا داستان را توي ذهنم پردازش مي كنم و بعضا نتيجه نهايي ممكنه تركيبي ازآنها باشد و در مورد اين نمايشنامه هم فكر مي كنم همين اتفاق افتاده باشد. اما چيزي كه در مورد داستان اين نمايشنامه دوست دارم بگویم اين است كه متن اوليه كه شروع به نوشتنش كرده بودم، تفاوت هاي زيادي با اين متني كه به اجرا رسيد داشت. متن اولیه را بسیار دوست دارم اما هنگام نگارش متوجه شدم كه خيلي درگير مميزي ها شده و قطعا به اجرا نخواهد رسيد، توي داستانش تغييرات زيادي ايجاد كردم كه از مميزي ها خارج شود البته از اين تغييرات هم راضي هستم چون در نهايت اين نمايشنامه جديد را دوست دارم.
این نمایشنامه را کی نوشتید؟ آیا برای حضور در جشنواره آن را بازنویسی کردید؟
از آنجايي كه در نوشتن کمی تنبل هستم، اين نمايشنامه نيمه كاره بود تا وقتي كه فراخوان جشنواره نمايشنامه خواني بسيج انگيزه اي شد كه اين نمایشنامه را تمام كنم، اين نمايشنامه در تاريخ پانزدهم شهريور تمام شد، يعني دقيقا آخرين روز دريافت متنِ اين جشنواره. و سی و یک روز بعد نمایشنامه به كارگرداني خودم، بين ده كار منتخب جشنواره، در سالن شماره ۲ تالار انديشه حوزه هنري براي جشنواره اجرا شد، كه با بازخورد خوب تماشاگران و داوران همراه بود و همين طور جايزه بازيگر برگزيده زن را براي خانم الناز طهماسبي كسب كرد. بعد از جشنواره نمایشنامه خوانی بسیج متن برای شرکت در جشنواره شمسه فرستاده شد که البته اين متن براي جشنواره شمسه بازنويسي شد، از آنجايي كه نگارش متن براي حضور در نمايشنامه خواني دچار آشفتگی شده بود، دوست داشتم حداقل يك بار اين متن بازنويسي شودكه اين اتفاق افتاد.
با توجه به اینکه معمولا در نمایشنامه های ایرانی کمتر به شخصیت پردازی و فضا سازی پرداخته می شود و این ضعف بزرگی برای نمایشنامه های ایرانی محسوب می شود چه اندازه در این کار سعی کردید شخصیت پردازی های درستی از کاراکترها به بازیگر ارائه بدهید؟ ( با توجه به اينكه بازیگرهای زن، در هر دو جشنواره بازیگر برگزیده بودند)
سعي كردم اين ضعفي كه اغلب نمايشنامه هاي ايراني درگيرش هستند را در اين متن كمتر داشته باشيم، و با توجه به اينكه «سلاح سرد» دو پرسوناژ اصلي بيشتر ندارد، فكر مي كنم تا حدود قابل قبولي به شخصيت ها پرداخته باشم.
قسمت هایی از نمایشنامه به جنگ و دفاع مقدس می پردازد، نظر شخصي شما با توجه به اينكه جوان هستيد و در آن زمان در بطن جنگ حضور نداشتين، در رابطه با جنگ و دفاع مقدس چيست؟
«سلاح سرد» گذاري بر حاشيه هاي سوخته جنگ هشت ساله دارد، من فكر مي كنم شايد روزي جنگ در دنيا تمام شود، اما عواقب جنگ هايي كه از سر دنيا گذشته هيچ وقت تمامي ندارد، شايد بايد تمام نشود كه ما يك چيزهايي را هميشه متوجه باشيم. از جنگ هشت ساله ما هم فقط قريب به سه دهه گذشته، اما گاهی فكر مي كنم كه سي دهه از انديشه هاي آدم هاي آن جنگ دور شديم، بعضي از هم نسل هاي ما آن قدر از نسل جنگ دورند كه باور كردني نيست آن آدم ها هنوز توي جامعه جريان دارند.
چه قدر برای اجرا ی این نمایش در جشنواره شمسه نظراتتون را به عنوان نویسنده کار در نمایش دخالت می دادید؟
من سعي مي كردم تا آنجايي كه برایم امكان دارد با گروه همراه باشم و تمامي جلساتي كه سر تمرينات حضور داشتم با كارگردان و گروه تبادل نظر مي كردم، اختلافاتي وجود داشت كه بيشتر معطوف به شخصيت پردازي ها بود. از اين اجرا راضي هستم اما قطعا اگر روزي خودم اين نمايش را اجرا كنم اجرايي كاملا متفاوت با اين اجرا خواهد بود.
جشنواره شمسه برای اولین بار بود که برگزار می شد سطح برگزاری این جشنواره چطور بود؟ چه کاستی هایی داشت؟ در رابطه با اجراي عموم اين نمايش هم توضيح بفرماييد
اين دوره اول اين جشنواره بود و متعاقبا ناهماهنگي هايي وجود داشت، اما نقاط مثبت اين جشنواره بيشتر و قوي تر بود. اين جشنواره در سطح وسيعي و در بخش هاي متنوعي در حال برگزاري است. اميدوارم سال هاي آتي شاهد برگزاري پررنگ تر اين جشنواره باشيم و به مثابه جشنواره هاي يك بار مصرف دچار غروب زودرس نشود. قرار به اجراي عموم اين كار از طرف جشنواره هست، كه در حال حاضر گروه در حال پيگيري مي باشد.
این نمایش در نخستین دوره جشنواره شمسه چه جوایزی را از آن خود کرد؟
جايزه نويسنده برگزيده براي خودم، جايزه كارگردان برگزيده براي آقاي غلامرضا عربی، جايزه چهارم بازيگري زن براي خانم زهرا مقدسي و جايزه ي كار به معناي مفاهيم ارزشي و ديني.
کد خبر: 36431
Share/Save/Bookmark