جشنواره فیلم فجر؛ در گفت و گو با صاحب نظران/2
محمد تقي فهيم: با اين دوپارگي‌ ما نيمي از زمان جشنواره را از دست داديم
 
تاريخ : سه شنبه ۲۳ بهمن ۱۳۸۶ ساعت ۱۱:۲۹
محمد تقي فهيم منتقد سينما در خصوص تفاوت بيست و ششمين جشنواره فيلم فجر با جشنواره‌هاي گذشته گفت : اين جشنواره همچون جشنواره‌هاي قبل با افت و خيزهايي همراه بود، از جمله نقاط قوت اين دوره از جشنواره، جهت‌گيري محتواي آن در راستاي اهداف نظام بود اينكه تلاش شد تا فيلم‌ها بيش از گذشته با پيام اميد و اميد بخشي همراه باشد وي توجه به آداب و سنن، فرهنگ و هويت اسلامي و ايراني را از ديگر نقاط مثبت جشنواره ارزيابي كرد و گفت: حضور فيلمسازان اول از جمله نكات مثبتي است كه در جشنواره ديده شد و اميد مي‌رود با اين بخش شاهد تربيت فيلم‌سازان خوبي در آينده باشيم.
اين منتقد و مستند‌ساز سينما در خصوص نقاط ضعف جشنواره بيست و ششم گفت: ساختار آثار زير متوسط بود كه از دلائل آن مي‌توان به مقاومت فيلمسازان براي عدم پياده شدن اهداف مديريت اشاره كرد. از طرفي حجيم بودن جشنواره به دليل حدود 17و 18 بخش متفاوت باعث شد كار كمي سخت و سنگين شود.

وي در خصوص همزماني جشنواره با جشنواره برلين كه باعث شد جشنواره فيلم فجر به دو بخش‌ايراني و بين‌المللي تقسيم شود گفت: با اين دوپارگي‌ ما نيمي از زمان جشنواره را از دست داديم كه اين از ضعف‌هاي جشنواره بود از طرفي بي‌توجهي به بعضي بخش‌ها از جمله سينماي دفاع مقدس، سينماي ژانر سياسي علي رغم وجود دست مايه‌هاي فراوان ما امسال هم شاهد ضعف‌هايي در اين بخش بوديم.
محمد تقي فهيم قسمتي از دلائل اين بي‌توجهي را مربوط به فيلمسازان و بخشي را متوجه مديريت دانست و گفت:‌ سينماي دفاع مقدس هنوز براي مديريت ما از التزام برخوردار نيست و از آنجائيكه اين ژانر از جمله ژانرهاي پرطرفدار سينما بوده و مي‌تواند در جهت تنوع بخشي و قوت سينما و يا آسيب‌شناسي اجتماعي و برانگيختن حس سلحشوري مؤثر باشد بخاطر ساز و كارها و برنامه‌ريزيهايي كه هنوز در آنها ابهاماتي ديده مي‌شود ما شاهد ضعف‌هايي در اين ژانر از سينماي ايران هستيم.
وي در خصوص دو برابر شدن بودجه سينما افزود: يكي از شاخص‌هاي رشد و توسعه فرهنگ كه در رأس آن سينما قرار دارد زير ساختهاست و بودجه مي‌تواند در اين امر مؤثر باشد. اما همه مشكلات سينماي ما بودجه نيست و همۀ ضعف‌هاي موجود به بودجه برنمي‌گردد و تا ساز و كارهاي مديريتي خصوصاً ثبات مديريتي حل و آسيب شناسي نشود با اين بودجه شايد 50 درصد مشكلات سينما حل شود اگر چه من اين افزايش بودجه را به فال نيك مي‌گيرم و تأكيد مي‌كنم كه در جهت رفع مشكلات موجود خيلي مؤثر است.
محمد تقي فهيم در ادامه گفتگو و در خصوص نتايج اعلام شده در بخش مسابقه سينماي ايران گفت: با توجه به اين داوري‌ها كه وجود داشت اين خروجي طبيعي بود. وي افزود: معتقدم كه بايد در بخش داوريها توجه بيشتري صورت گيرد و داوراني دعوت به كار شوند كه نظرشان نزديك به ذائقه و سليقه مخاطب داخل باشد اگر در اين دوره فاصله آراء داوري‌ها به ميل مخاطبان كمتر از دوره‌هاي قبل بود اما همچنان اين فاصله وجود دارد چرا كه بايد توجه داشته باشيم بخش داوري از حساس‌ترين بخش‌هاي جشنواره است متأسفانه به آن كم توجهي مي‌شود مثلاً در همين دوره شاهد بوديم كه بعضي از داوراني كه به استخدام جشنواره در آمدند اعلاميه عليه جشنواره صادر كردند و مديريت جشنواره را به عنوان برج‌آج نشين معرفي كردند وي در ادامه افزود: اين يك مشكل اساسي و يك بيماري است كه مديريت جشنواره داوراني را دعوت به كار كند كه چنين حق‌ن‌شناسي از طرف آنها صورت گيرد. پس بايد به مسئلة انتخاب داورها حساسيت بيشتري به خرج داد و داوراني را به استخدام جشنواره در آورد كه دلسوز و هم عقيده با دبير جشنواره باشند اين منتقد سينما در خصوص صحبت‌هاي وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي آقاي صفار هرندي كه اين دوره از جشنواره را محصول نگاه دولت نهم دانست گفت: به نظرم صحبت‌هاي ايشان چندان پر بيراه نبوده يكي از دلائل آن همين مقاومت جريان شبه فرهنگي با جشنواره است كه نشان از تلاش مديريت فرهنگي بوده تا برايند جشنواره در جهت اهداف دولت نهم باشد اما در آثاري كه ديديم اين امر 100 در صد تحقق نيافته و به نظرم يكي از دلائل آن اين است كه دوستان ما در بخش كارشناسي هنوز نماد و نشانه‌شناس سينما را به درستي تشخيص نداده‌اند مثلاً آن‌قدر كه در بخش بيرون بودن موي خانمها در فيلم‌ها وسواس به خرج داده شد در اينكه چه تصاوير و چه القائات اروتيكي ممكن است در فيلم‌ها وجود داشته باشد توجه نشد. از اين گذشته در بخش عدالت‌شناسي، آسيب‌‌‌شناسي هجوم به كشور و در بخش تهاجم فرهنگي و يا توسعه كشور در عرصه‌هاي مختلف توليد آثاري در خور توجه نديديم و اينها مسائلي بود كه مي‌شد توجه بيشتري به آنها كرد چرا كه دولت نهم در حيطه‌هاي زيادي توفيق داشت و هم اكنون شاخص‌هاي خوبي در زمينه‌هاي مختلف بجز فرهنگي در كشور وجود دارد كه نشان مي‌دهد الان در خيلي عرصه‌ها در دنيا مطرحيم. اما در بخش‌ فرهنگي آن اراده‌اي كه در بخش‌هاي ديگر هست هنوز شكل نگرفته و بايد تقويت شود البته تلاش‌هايي از مديريت بالاي جشنواره صورت گرفته اما در زير مجموعه و در به اجرا در آمدن اين كوششها هنوز پرسشها و ابهاماتي مطرح است كه بايد روشن شود.
کد خبر: 880
Share/Save/Bookmark