جشنواره فیلم فجر؛ در گفت و گو با صاحب نظران/6
عدهاي به خاطر نامشان، فكر ميكنند بايد جايزه بگيرند، داوران هم فكر ميكنند بايد به آنها جايزه بدهند
تاريخ : سه شنبه ۳۰ بهمن ۱۳۸۶ ساعت ۱۲:۱۱
مينو فرشچي نويسنده سينما در گفتوگو با هنرنيوز در پاسخ به سوالي در بارهي ارزيابي جشنواره فيلم فجر گفت: ارزيابي من اين است كه سال به سال دريغ از پارسال، البته يكي دو تا فيلم اولهاي خوب ديدم و يكي دو تا فيلم از كارگردانان قديمي، فيلم خوب ديدم ولي متأسفانه كارگردانان صاحب نام اگر كارگردانيشان خوب بود تِم فيلمشان و قصهاي كه داشتند موفق نبودند، و به نظر ميآيد كه يكجوري در آنها هم ميل به اين است كه متفاوت باشند ولي بلد نيستند اين جهش را انجام دهند، اين تحول در خودشان صورت نگرفته بنابراين فيلمهايي كه ديدم فيلمهايي نبود كه خيلي حتي دلم بخواهد دوباره ببينم.
وي ضعف هاي موجود در فيلمها و جشنواره را ناشي از نبود رقابتي واقعي دانسته و گفت: معلوم است كه يك عدهاي به دليل نامهايشان، خودشان هم فكر ميكنند بايد جايزه بگيرند، داوران هم فكر ميكنند بايد به آنها جايزه بدهند، بنابراين ديگر رقابتي وجود ندارد. رقابت وقتي است كه تا آخرين لحظه نتوانند حدس بزنند يعني تمام تلاششان را كرده باشند و مطمئن باشند كه رقبا هم همين كار را كردهاند ، من متأسفم از اينكه در جشنواره فيلم خيلي خوب نديدم.
"فرزند خاك" فيلم خوب و تكاندهندهاي بود
فرشچي در ادامه با اشاره به فيلم ديوار به عنوان يكي از فيلمهاي خوب جشنواره فيلم "فرزند خاك" را فيلمي دانست كه در جشنواره ناديده گرفته شد و گفت: "فرزند خاك" فيلم خوب و خيلي تكاندهندهاي بود كه من فيلمنامهاش را هم قبلاً خوانده بودم. فيلمنامه خيلي خوبي داشت و آقاي آهنگر فيلم خيلي خوبي ساخته بود كه متاسفانه با بيتوجهي مواجه شد.
براي ما همين فيلمهاي ايراني معمولاً فيلمهاي جذابي هستند
وي در ارزيابي بخش بينالملل جشنواره گفت: از فيلمهاي بخش بينالملل فيلمي را نديدم. به هر حال براي ما همين فيلمهاي ايراني معمولاً فيلمهاي جذابي هستند، به دليل اينكه خود من شخصاً به عنوان مخاطب سينما فيلمهاي سانسور شده دوست ندارم ببينم و فيلمهاي بينالملل هم كه همهاش براي جمهوري اسلامي ايران ساخته نميشود مطمئناً يك بخشهايي از آن سانسور ميشود يا فيلمهايي انتخاب ميشود كه آنجوري كه بايد و شايد نتوانستند به راحتي همۀ چيزهايي را كه مخاطب بايد ببيند در اختيارش بگذارند بنابراين معمولاً علاقهاي به ديدن فيلمهاي بينالملل ندارم فيلمهاي ايراني را هم كه در بخش فيلمهاي ايران ميبينيم.
معمولاً در هيأت داوري يكي دو نفر هستند كه قدرت تبليغ دارند، قدرت تحريك دارند و نظر جمع را ميتوانند عوض كنند و به يك سمت ببرند كه خيلي درست نيست.
مينو فرشچي داوريهاي صورت گرفته در جشنواره فجر را اين گونه ارزيابي كرد: چون من خودم يك دوره داور بودم ميدانم كارِ داوري بسيار كار سختي است، نميخواهم ايرادي بگيرم به كار داوران به هر حال وقتي فيلمها محدود است و معدود است به هر حال از آن فيلمهاي موجود يكي را انتخاب ميكنند، ولي معمولاً در هيأت داوري يكي دو نفر هستند كه قدرت تبليغ دارند، قدرت تحريك دارند و نظر جمع را ميتوانند عوض كنند و به يك سمت ببرند كه خيلي درست نيست. ميبينيم در پايان نتيجهگيري يك فيلم در تمام موارد راجع به آن صحبت ميشود در حالي كه همۀ فيلمها اين شايستگي را نداشتند. يا يك فيلمهايي شايستگيهايش اصلاً ديده نميشود ممكن است يك فيلمي فيلمنامهاش بد باشد فيلم خوبي هم از آب در نيامده باشد ولي طراحي صحنۀ عالي داشته باشد اين را بايد در نظر گرفت . وي اظافه كرد: بهتر است يكي دو تا داور ربطي به سينما نداشته باشند و در واقع نمايندۀ مخاطب باشند، نمايندۀ جامعه باشند، نه اينكه فقط جامعۀ سينمايي.
كارگردانهاي صاحبنام كارهاي خودشان را تكرار ميكنند
فرشچي در پايان با ابراز تاسف از وضعيت نامطلوب كيفي سينما گفت: من تقريباً ميتوانم بگويم اميدم را از كارگردانهاي صاحبنام قطع كردهام براي اينكه تقريباً به جرأت ميتوانم بگويم كه دارند كارهاي خودشان را تكرار ميكنند و اميدم به كارگردانهاي جوان است كه حالا اينها بتوانند يك تحولي در نوع نگاه به وجود بياورند.