عطاء الله سلمانیان در گفتگو با هنرنیوز:
قوانین مجتمع اختصاصی هنرمندان باید با مشورت هنرمندان تنظیم شود
یک کارگردان سینمای ایران با اشاره به تاسیس مجتمع اختصاصی هنرمندان گفت: این مجتمع هنگامی میتواند برای هنرمندان مثمرثمر باشد که در تنظیم قوانین آن علاوه بر اینکه توجه دقیقی به مسائل هنری و هنرمندان شده باشد از نظر کارشناسی آنان هم استفاده شده باشد.
تاريخ : يکشنبه ۱۴ ارديبهشت ۱۳۹۳ ساعت ۱۰:۳۱
در دوره مدیریت جواد شمقدری بر سینمای ایران؛ موضوعاتی مطرح و پیشنهاد شد که نه تنها مرکزی برای این موضوع دایر شود بلکه خود هنرمند هم پاسخگوی اثر هنریاش در مرکزی قضایی باشد؛ البته این به معنای محدود کردن هنرمند و به دادگاه کشیدن آن نیست، بلکه به این معناست که هنرمند به عنوان آفریننده یک اثر باید پای اثرش بایستد و از آن دفاع کند؛ چه در عرصه عمومی و چه – در صورت بروز اختلاف – در دادگاه ویژه.
بر همین اساس و با توجه به مطرح شدن موضوع جدیدی توسط وزیر محترم دادگستری مبنی بر پیشنهاد «تاسیس مجتمع اختصاصی هنرمندان»، هنرنیوز قصد دارد این موضوع را در پروندهای ویژه مورد بررسی قرار داده و از هنرمندان و مدیران نظرخواهی کند. گفتگوی زیر نیز در همین راستا تنظیم شده است که میخوانید.
عطاء الله سلمانیان کارگردان سینمای ایران در گفتگو با خبرنگار سینمایی هنرنیوز در مورد پیشنهاد «تاسیس مجتمع اختصاصی هنرمندان» از سوی وزیر دادگستری افزود: اگر چه تاسیس این مجتمع کار خوبی است اما به شرطی که این مجتمع از قوانین جامعی برخوردار باشد و از قضات با تجربهای بهره ببرد که بتوانند حق و حقوق هنرمندان را با توجه به پیچیدگیهایی که در برخی از مسائل هنری وجود دارد را بستانند.
وی اضافه کرد: توجه به مسائل و شکایات هنرمندان از سوی قوه قضاییه نشانگر نگاه ویژهای آنان به این قشر است که جای تشکر دارد اما رسیدگی به مسائل و مشکلات هنرمندان مستلزم تدوین قوانین مربوط به همین حوزه است. با توجه به اینکه قوانین مالکیت مادی و معنوی هنرمندان در کمیسیون فرهنگی مجلس به گفته آقای پورمحمدی وزیر دادگستری تصویب شده، تاسیس مجتمع اختصاصی هنرمندان هم میتواند در ادامه این کار شکل بگیرد تا این فرایند تکمیل گردد.
کارگردان فیلم سینمایی «پرنده باز» ادامه داد: پیشنهاد تاسیس این مجتمع آغاز خوبی بر این موضوع است اما باید مفاد این قوانین خیلی کارشناسانه و دقیق تنظیم شود. مساله کپی رایت یک مساله جهانی است که اکثر کشورها این قانون را رعایت میکنند. اما متاسفانه کشور ما توجهای به این قانون ندارد. به عنوان مثال فیلمی که هم اکنون در سینمای اروپا روی اکران است را میتوان به آسانی و با قیمت خیلی ارزان آن را در داخل کشور تهیه کرد در حالی که اگر ما هم، قانون کپی رایت را رعایت میکردیم نباید به چنین تخلفاتی دست میزدیم.
سلمانیان تصریح کرد: اینکه قوه قضاییه به این فکر افتاده و این ضرورت را احساس کرده که مجتمع اختصاصی هنرمندان ایجاد کند تا به شکایات هنرمندان درعرصه سرقت ادبی بپردازد کار بسیار خوبی است اما باید قوانین آن در راستای دفاع از حق مولف باشد و کسانی که در این محاکم فعالیت میکنند یا خودشان در این مسائل کارشناس باشند یا اینکه از کارشناسان هنری در این زمینه استفاده کنند.
این کارگردان سینما با بیان اینکه رعایت حق مولف یک امر پذیرفتنی در همه کشورهای مترقی است اظهار داشت: در خارج از کشور، هنگامی که یک هنرمند، اثری را خلق میکند تا آخر عمرش از منافع مادی آن اثر منتفع میشود اما در کشور ما حتی نمیتوان از اثر خود محافظت کرد چه برسد که بخواهید به حق و حقوق خود برسید.
این بازیگر و کارگردان سینمای ایران افزود: انشاء الله شاهد تاسیس هر چه زودتر این مجتمع و همچنین شاهد تربیت قضاتی در این مجتمع باشیم که به مسائل هنری آشنایی کاملی داشته باشند. ازسوی دیگر، معتقدم قضاتی که در این محاکم فعالیت میکنند باید ارتباط مستمری با مسائل و مشکلات هنری و مباحثی مثل سرقت ادبی داشته باشند و از بچههای هنرمند که در قضاوت از نگاه عادلانه تری برخوردار هستند در گروههای مشورتی خود استفاده کنند.