حسن علیمردانی تهیه کننده سینما در گفتگو با خبرنگار تلویزیونی هنرنیوز در خصوص تاثیرات منفی شبکههای ماهوارهای برخانوادههای ایرانی اظهارداشت: من تاکنون پیشنهادی در خصوص تهیه کنندگی تله فیلم یا مجموعههای تلویزیونی نداشتهام و نمیتوانم به مشکلات تولید و ساخت این گونه آثار در خصوص جذب مخاطب بپردازم، اما آنچه که مهم است اینکه هر اثری هنری اعم از سریال یا فیلم باید فاکتورهای لازم را برای جذب مخاطب داشته باشد.
مهمترین دلیل جذاب نبودن مجموعههای تلویزیونی فیلمنامه است
وی افزود: مسائل مالی در تولید سریالهای ما همیشه وجود داشته است، اما نمیتوان این عامل را دلیل اصلی افت کیفیت آثاری نمایشی در حوزه تلویزیون دانست. به نظرم مهمترین دلیل جذاب نبودن مجموعههای تلویزیونی امروز تلویزیون نبود فیلمنامههای قوی و جذاب است که باعث شده مخاطب به سمت شبکههای ماهوارهای برود.
علیمردانی تصریح کرد: مشکل فیلمنامه متاسفانه در سینما و تلویزیون ما وجود دارد و باعث آسیبهای جدی و مهمی در این خصوص شده است. باید به نظرم فکری اساسی به این بخش فیلمها و سریالهای یعنی ضعف فیلمنامهها شود. چرا که در حدود ۶۰ تا ۷۰ درصد پایه و اساس مهم یک فیلم یا سریال مربوط به فیلمنامه آن است واگر فیلمنامه ضعیف و سطحی باشد، نمیتواند مورد توجه و جذابیت مخاطب شود.
بدون پیدا کردن راه حل برای مشکل فیلمنامهها روز به روز ریزش مخاطب را شاهد خواهیم بود
تهیه کننده فیلم سینمایی «ساکن خانه چوبی» در ادامه خاطر نشان کرد: تا راه حل اساسی برای مشکل فیلمنامهها در سینما و تلویزیون پیدا نکنیم همین آش و کاسه است. امیدوارم روزی برسد که این مشکل در سینما و تلویزیون ما حل شود و شاهد استقبال مخاطبان از فیلمهای اکرانی و سریالهای در حال پخش باشیم. اگر ان اتفاق صورت نگیرد، روز به روز در سینما ریزش مخاطب را شاهد خواهیم بود و در تلویزیون هم مردم به شبکههای ماهوارهای پناه خواهند برد.
وی با اشاره به اینکه در آثار شبکههای ماهوارهای برخی از خطوط قرمز در خصوص خانوادهها زیر پا گذشته میشود، عنوان داشت: در سریالهای شبکههای ماهوارهای آثاری تولید میشود که با نفس انسان ساز گار است. بشر امروز هم خیلی تاب و تحمل ایستادگی در مقابل نفس و هوس خود را ندارد. به همین دلیل است که در سریالها و آثار شبکههای ماهوارهای عموما آثاری تولید میشود که در کشور ما تابو یا جز خطوط قرمز به حساب میآیند. آنها به هر دری میزنند تا بتوانند مخاطبن ما را جذب کنند.
با استفاده از سوژههای مختلف و ایجاد جذابیت مخاطب را دوباره با تلویزیون آشتی دهیم
مردانی یادآور شد: بشر مگر چقدر تاب و تحمل دارد. در برابرتماشای این گونه سریالهای ماهوارهای نمیتواند تحمل داشته باشد و وسوسه میشود آنها را نگاه کند. این گونه حرکتها نشان دهنده این نکته مهم است که شبکههای ماهوارهای به رغم منفی بودن برنامههایشان برای مخاطبان ما برنامه ریزی گستردهای برای جذب مخاطبان ما انجام دادهاند.
وی گفت: شبکه های مختلف ماهواره ای برنامه ریزی های دقیق و گسترده ای که انجام داده اند؛ روز به روز مخاطبان ما را جذب آثار مبتذل و سطحی خود میکنند و ما هم باید در این خصوص راهکارهای لازم را تدارک ببینیم، چرا که در برابر نسلها مختلف مسئول هستیم و وظیفه داریم که آثار باکیفیت تری را برای مخاطبان خودمان ساخته و روانه آنتن کنیم. باید حرکت گستردهای دراین خصوص انجام دهیم و کیفیت آثار را فدای کیمت آنها نکنیم. ضمن اینکه باید با استفاده از سوژههای مختلف و ایجاد جذابیت مخاطب را دوباره با سینما و تلویزیون آشتی دهیم.
با پشتوانه علمی، تاریخی و فرهنگی میتوان به جنگ با شبکههای ماهوارهای رفت
این تهیه کننده سینما ابرازداشت: با تبلیغاتی گستردهای که شبکههای ماهوارهای در همه زمینهها اعم از مستند، فیلم و سریال برای جذب مخاطبان بیشتر کشورمان هر روز و شب در حال انجام آن هستند. وظیفه ما بسیار سنگین تر از گذشته ها می شود و نباید در خصوص بیکار بنشینیم و دست روی دست بگذاریم، تا آنها با ساخته های سطحی و ضعیف خود خانواده های ایرانی را به بیراه بکشانند. معتقدم که در این خصوص تا همین امروز هم کوتاهی شده است و در بی خیالی ما امکان دارد همین تعداد اندک مخاطبانی را که داریم را نیز از دست بدهیم. بنابراین ما باید با پشتوانه قوی و بسیار ارزشمند علمی، تاریخی و فرهنگی که داریم سوژههای مختلف را رصد و بازیابی کنیم و در غالب فیلم یا سریال به مخاطبان خود نشان دهیم. به نوعی از این طریق میتوان به جنگ با شبکههای ماهوارهای رفت.
وی در پایان اضافه کرد: فیلمنامه نویسان و هنرمندان ما میتوانند با انتخاب سوژهها و داستانها مختلف براساس داشتههای خودمان دست به تولید آثاری بزنند که بتواند مخاطبان را جذب کند. این وظیفه سنگینی است که برعهده هنرمندان است و امیدوارم ماند بسیاری از مشکلات که در کشورما حل شده از پس این مشکل هم هنرمندان ما برآیندو دیگر شاهد بیتفاوت مردم نسبت به برنامههای تلویزیون نباشیم.
گفتگو از علی یعقوبی