به گزارش هنرنیوز؛ جشنواره بیستم در اصفهان برگزار شده است. اعلان این دوره را میتوان از چند جنبه بررسی کرد. این اعلان از دیدگاه طراحانه دارای خلاقیتهاییست که حکایت از توان طراح خود دارد. دیدن ظرایف موضوع از نکاتیست که طراح را در خلق تصویر کمک کرده است. اگر آرزوهای کودکان را مورد توجه قرار دهیم خواهیم دانست که دوچرخه یکی از آرزوهای کودکی و همچنین دوچرخه سواری یکی از بزرگترین سرگرمیها و لذت های کودکان است. طراح این اعلان در واقع یکی از بارزترین و لذت بخش ترین لحظه های کودکی را در این اعلان به نمایش در آورده و مخاطب بزرگسال خود را نیز به نوستالژیهای کودکی خوددعوت می کند.
در این تصویر، یک دستگاه نمایش فیلم یا همان پروژکتور( Projector) در شکل سنتی خود، که تصویر نگاتیوهای فیلم را به صورت نور به صفحه میتاباند؛ نمایش داده شده است. پروژکتور حلقه ای برای نگهداشتن فیلم دارد، این حلقه با چرخش منظم خود؛ فیلم را آزاد کرده و آنرا مقابل منبع نور قرار میدهد. حلقه دوم فیلم پخش شده را در به دور خود میپیچد. طراح از این حلقه که بی شباهت با چرخ های یک دوچرخه نیست؛ بهره گرفته و آن را با اضافه کردن هوشمندانه بدنه، به یک دوچرخه بدل کرده است.
همانطور که می بینیم، بر روی دوچرخه قرارگرفته بر پروژکتور، کودکی نشسته است. این کودک در حال رکاب زدن است و همزمان پروژکتور در حال نمایش فیلم. می توان گفت، فعالیت این دو ابزار هر دو در گرو رکاب زدن کودک است.
از سوی دیگر، با این تغییر در واقع یک نکته را بر مخاطب یادآوری کردهاست و آن این است که رکن نمایش در این فیلم ها کودک است.
این اعلان در واقع نه تنها از عناصر آشنا به خوبی بهره گرفتهاست؛ بلکه تلاش داشته تا مخاطب را به تفکر وا دارد و این یکی از بزرگترین رسالت های یک طراح است. آن چه ذهن را به خود مشغول کند؛ در یاد میماند و به نظر می رسد این طراح در واداشتن مخاطب به تفکر، موفق بوده است.
در ادامه تحلیل هنرنیوز آمده است: یکی از نکات دیگری که در این اعلان جلب نظر میکند؛ نوشتار است. نوشتار این اعلان هم چون اعلان دوره هفدهم، به خط شکسته نستعلیق نگارش شده است. با ذکر این نکته که هنوز هم به نظر می رسد که خط شکسته نستعلیق برای کودک دشوار است و او در خواندن این خط با دشواری مواجه میشود، اما باید دانست که کاربرد شکسته در این اعلان با دوره هفدهم به کلی متفاوت است. این جا رنگ ها و فضای کلی ناهمگون با این خط نیست. این نوع نوشتاری بعدها در دوره بیست و سوم تکرار میشود و باید گفت شاید سبب انتخاب این گونه نوشتار و این انحنا به خصوص برای حرف « ن » هم نوایی با ریتم چرخ دوچرخه و پروژکتور باشد.
در پایین نوشتار شکسته نستعلیق که در بر دارنده عنوان این جشنواره است؛ مکان و زمان برگزاری به خط نسخ تحریری نوشته شده است. زیر آن نوشتار لاتین به شکلی در هم فشرده و به صورت چپ چین نوشته شده است. این فشردگی، عدم تعادل در قسمت های دیگر کادر را اصلاح کرده است و به تصویر استحکام بخشیدهاست.
در این جا طراح تدبیری در نمایش نشانه جشنواره اندیشیده است و آن تغییر در اندازه نشانه جشنواره فیلم های کودک و نوجوان به نسبت متن است. این دو عنصر در یک راستا قرار گرفته اند اما نشانه از بلندترین نوشتار تجاوز کرده و به نظر میرسد طراح این کار را به عمد انجام داده است. چراکه می توانست آنرا در مقاببل نوشتار فارسی و لاتین یعنی درست جایی که اکنون عدد ۲۰ به نشان دوره های جشنواره آمده است؛ قرار دهد. اما در واقع طراح با این کار خود قیمتی را که به سبب انحنای نوشتار جشنواره کودک خالی مانده پر کند و این نوشتار را استحکام بخشد.
به هر روی پوستر دوره بیستم را نمی توان مختص کودکان دانست و به نوعی آن را می توان به کودکان و بزرگسالان به طور هم زمان مرتبط دانست.
مینا عبدی