جشنواره کودک، مسافر آب‌های زاینده رود
نگاهی به ۲۵ دوره پوستر جشنواره فیلم کودک/۱۷
جشنواره کودک، مسافر آب‌های زاینده رود
هجدهمین دوره از جشنواه فیلم‌های کودک و نوجوان نیز در اصفهان برگزار شد. جشنواره هجدهم فیلم نگاهی سنتی به سینما یافته است.
 
تاريخ : چهارشنبه ۵ مهر ۱۳۹۱ ساعت ۱۱:۱۲


می توان این نوع نگرش را در لایه های مختلف معنایی به بررسی نشست. نکته نخست آن‌که تصویر به گونه‌ای تجسم شده که در تصاویر کتب خطی دوران صفویه با آن روبرو شده ایم. روزگاری که اصفهان پایتخت ایران بود. جامه این مرد، با مرد روزگار صفوی هم خوانی و قرابت دارد. این مرد به همان شیوه رایج در نگارگری صفوی تصویر شده‌است. قبایی نارنجی که در زمینه آبی تصویر می‌درخشد. ازین رو می‌توان گفت طراح به شناخت رنگی اشراف کامل داشته است. در این تصویر غنای رنگ به وضوح حس می‌شود.
زمینه دریا با یک پلان تیره از آسمان جدا شده. در واقع پلان های مختلف رنگی هم تصویر را از یکدستی به معنای کسل کنندگی خارج می‌کند. در واقع رنگ‌های طیف آبی به خوبی صحنه را از تنوع برخوردار کرده و حتی در نیمه بالایی تصویر که زمینه یکنواخت است، کسل کننده نیست. 

قایقی که مرد بر آن نشسته، قطعه‌ای از یک تصویر گل و مرغ است که رنگ آن به طرز ماهرانه‌ای تغییر کرده‌است. این تغییر رنگ هماهنگی ویژه‌ای در تصویر ایجاد کرده و سطح وسیع رنگ آبی را پاسخ‌گوست. از طرفی به رنگ پروانه نشسته بر دوربین مرد قایقران نیز نزدیک است. 

دوربینی که مرد در دست دارد، شاید بتوان نشانه ای از جشنواره فیلم دانست. سجع کلامی این دوربین با دوربین عکاسی این فرضیه را قوت می بخشد. از طرفی این موضوع می‌تواند نمایان‌گر روایت های افسانه‌ای باشد. مردی که به دنبال مقصودی سوار بر قایق و به طرف هدف راهی سفر می‌شود. شاید این مسافر، فردیست که با قایق پر نقش و نگار خود در یا ها را در نوردیده و حالا به اصفهان رسیده است. تصویر سایه مانند سی و سه پل رسیدن این مسافر را به مقصدش تایید می‌کند. از سوی دیگر، این مرد شاید یکی از شرکت کنندگانی باشد که فیلم خود را زیر بغل زده و از راه دریا به دنبال جشنواره است تا آن را به نمایش درآورد. اگر فرض را بر این موضوع بگذاریم نیز می توانیم نگاتیوی را به عنوان شاهد یادآور شویم که در دست چپ این مرد قرار دارد. 



بادبان سفیدی که در زمینه تصویر و پشت سر مرد قرار دارد که نه تنها هم‌چون نقطه‌ای برای استراحت چشم است، بلکه فضایی را ایجاد کرده تا پوستر خسته کننده به نظر نرسد. روی نگاتیو پر از نقوش گل و مرغ است. نقوش هنری که در روزگار پایتختی اصفهان ابداع شد و از هنرمنان روزگار صفویه برای ما به یادگار ماند. در این تصویر بر خلاف تصاویر دیگر پروانه ای را در حال پرواز نمی‌بینیم. تنها یک پرستوی مهاجر را می بینیم که پشت سر قایق در حال پرواز است. 

در ادامه یادداشت هنرنیوز آمده: نوشته‌های لاتین این پوستر به رنگ سپید و بر زمینه صورمه‌ای بیشترین خوانایی ممکن را دارد.نوشته‌های دیگر پوستر به رنگ سیاه و بر زمینه آبی روشن در بالای تصویر جلب نظر می‌کند. جایگیری پله مانند آن‌ها، به خوبی جوابگوی انحنای بادبان قایق است. 

به هر روی این اعلان کاملاً هوشمندانه طراحی شده است، اما یک سوال باقی می‌ماند و آن این است که کدام خصوصیت این پوستر فیلم کودک را از فیلم بزرگسالان جدا می‌کند. 

مینا عبدی
کارشناس ارشد تصویرگری - دانشگاه هنر

کد خبر: 46835
Share/Save/Bookmark