پرواز، آروزی کودکان سرزمین ما
نگاهی به 25 دوره پوستر جشنواره فیلم کودک/4
پرواز، آروزی کودکان سرزمین ما
جشنواره ششم فیلم های کودکان و نوجوانان، با پنج دوره قبل کاملاً متفاوت است. این اعلان ها که بی شک نقاشانه‌ بودند و کمتر رویه گرافیکی داشتند، با رویکردی واقع گرایانه و اندکی سهل و ممتنع با موضوع برخورد کرده بودند. اما در پوستر جشنواره ششم فیلم‌های کودک و نوجوان با نوعی بداعت و تغییر کلی به نسبت دوره‌های قبلی مواجهیم.
 
تاريخ : جمعه ۱۷ شهريور ۱۳۹۱ ساعت ۱۲:۵۸

این تغییر به شکلی واضح قابل تشخیص است. نکاتی از جمله عدم استفاده از عکس در طراحی اعلان که پیش‌تر استفاده می‌شد، استفاده از کولاژ که قبل از این در پوسترهای جشنواره فجر مثالش را ندیده بودیم، استقلال متن بدین معنا که جزئی از بدنه تصویر شده و نقشش پر کردن فضاهای نامتعادل کادر نیست. 

در ادامه یادداشت هنرنیوز آمده است: فارغ از این اتفاق پوستر حاضر به نظر خلاقانه تر از دوره‌های قبل به نظر می‌رسد. نخست شاهد این مدعا استفاده از کولاژ به عنوان یکی از رایج ترین گونه‌های آموزش هنر میان کودکان است. در این جا طراح تلاش می‌کند تا فضایی بسازد که کودکان با آن آشنا هستند. فضایی که خود بارها آن را تجربه کرده‌اند. با استفاده از رنگ‌های شاد و هم نوا با روح یک خردسال. 


دومین استفاده خلاقه در این پوستر که شاید به سرعت جلب توجه می‌کند چهار کودکی هستند که در تصویر دیده می‌شوند. این کودکان از چهار نژاد گوناگون و از چهار فرهنگ مختلف‌اند. هر یک شاخصه های چهره و پوشاکشان متفاوت از دیگری است. نقش روی لباس این شخصیت‌ها و گونه پوشاک نیز مطابق با فرهنگی‌ست که از آن برآمده اند. پس از این حیث اطلاع رسانی را به عنوان یک رکن رعایت کرده‌است. اتفاقی که در دوره های دیگر مثالش را کمتر دیده ‌ایم. این پوستر خصوصیات متفاوتی از دوره‌های پیشین جشنواره دارد. 

به گزارش هنرنیوز؛ سومین نکته مهم در طراحی آن استفاده خلاقه و غیر مستقیم از نگاتیو است. تنها انتهای بال ها با همان سوراخ های مربع شکل به نگاتیو شباهت یافته اند. اشاره دیگری به فیلم نشده. اما اشاره کامل و گویاست. نیازی به زیاده گویی نیست. این همان نکته‌ایست که تفاوت اعلان دوره ششم و دوره هفتم را با یکدیگر آشکار می‌کند. در پوستر های قبلی نگاتیو مستقیم و بی هیچ مراعات خاص یا تدبیر هنرمندانه‌ای در کادر وارد شده‌بود و نقش‌آفرینی می‌کرد. اما این بار پوستر نه تنها اشاره مستقیم و تصویر مشخص از نگاتیو ندارد، بلکه به نظر می‌رسد راه حل منطقی و درستی را برای نشان دادن فیلم به عنوان موضوع کلی این پوستر یافته است. علاوه بر این هریک از شخصیت‌های انسانی تصویر دو بال دارند که این به آن‌ها کمک می‌کند تا موضوع جشنواره را نشان دهند. بال این کودکان نه تنها نماد شادی آن‌هاست، بلکه اشاره‌ای به آرم یا به عبارت دیگر نشان جشنواره فیلم کودک و نوجوان دارد. این شخصیت‌ها همان پروانه را تداعی می‌کنند که در در نشانه هست. 
در دست این شخصیت ها آلات موسیقیایی هم دیده می‌شود. سازهایی که برای کودکان از آن بهره می‌گیرند و از سویی در فیلم های مختلف آن را در دست شخصیت های کارتونی دیده‌ایم.
فونت نوشتار فارسی که با دوره‌های قبلی متفاوت است و از فونت‌های عادی در آن بهره گرفته نشده، به گونه‌ای کودکانه انتخاب شده‌است. برای بچه ها جذاب است و به نوعی می‌توان آن را فانتزی دانست. در هر حال می‌توان آن را انتخابی نسبتاً درست دانست.
نوشتار لاتین که از الگوهای غربی تبعیت می کند نیز به درستی در کنار هم چیده شده و از دیدگاه مبانی کاستی در آن دیده نمی‌شود. 

زمینه تصویر سفید است و در جایجای آن لکه‌های سبزه و ابر دیده می‌شود. همین موضوع سبب می‌شود تا زمینه تداعی کننده آسمان باشد. خورشید به عنوان رکن مهم نقاشی کودکان درست در بالای چپ تصویر قرار گرفته و این ها نشانه‌هایی است که از دقت طراح به نقاشی کودکان حکایت دارد. به هر روی در میان پوسترهای ۶ دوره گذشته این پوستر از همه شاخص تر است.
این پوستر توسط یکی از طراحان مطرح گرافیک ایران، «ابراهیم حقیقی» طراحی شده‌است.

مینا عبدی
کارشناس ارشد تصویرگری - دانشگاه هنر تهران

کد خبر: 45768
Share/Save/Bookmark