پس از گذشت ۲۶ سال از پایان جنگ تحمیلی؛
چرا نویسندگان روشنفکر درباره «جنگ» ننوشتند؟!
با گذشت نزدیک به ۲۶ از جنگ تحمیلی و به رغم آنکه نوشته ها و خاطرات فراوانی از جنگ باقی مانده؛ نویسندگان بزرگی در کشور ما زندگی می کنند که همگی قلم به دست و پر کار هستند اما بهترین و معروفترین کتاب های دفاع مقدس قدمتی کمتراز پنج الی شش سال از انتشارشان می گذرد.
75 سال از تولد «رومی اشنایدر» گذشت؛
دختر تراژدی های یونانی و افسانه های پریان
زندگی رومی اشنایدر فیلمنامه ای است که هیچ نویسنده ای یا تهیه کننده ای نمی تواند تصوش را بکند، فیلمنامه ای که کسی جز خود او نمی تواند در نقش اصلی آن بازی کند.
قرار نیست درباره حاتمی کیا بنویسم ولی کارگردان عزیز جایی گفته بود: «هر بار خواسته ام درباره جنگ بگویم حقیر و تکه تکه شدم برای همین در دیدار با رهبر گفتم به ما هم درجه بدهید تا در برابر درجه دارها مجبور نباشیم مثل یک سرباز صفر گردن کج کنیم.»
مذاکره برای بازگرداندن الواح هخامنشی همراه با «نرمش قهرمانانه»
اکنون پس از تغییر دولت و نیز تبیین اصطلاح "نرمش قهرمانانه" از سوی مقام معظم رهبری در آستانه سفر رییس جمهور و هیات همراه به نیویورک، تلاش و مذاکره برای بازگرداندن الوح هخامنشی از مرکز شرق شناسی شیکاگو و همچنین مذاکره درخصوص زمینه های همکاری موزه مترو پولیتن و موزه ملی ایران در دستور کار رییس سازمان میراث ...
به بهانه حمایت از فیلم های مردمی سینمای دفاع مقدس؛
«جنگ» را باید با «چای تلخ» نوشید
«جنگ» و «دفاع مقدس» دو مفهوم مجزا از یکدیگر نیستند؛ اما بار معنایی مفهوم جنگ بسیار سیاه و نفرت انگیز است در حالیکه همین کلمه در کالبد دفاع مقدس تا حد زیادی تلطیف شده و قسم سیاه آن در پرتو تقدس و انسانیت گمرنگ می شود.
ارزش های «دفاع مقدس» را با نسیم زمانه، جابه جا نکنیم
سینمای دفاع مقدس اگر چه با شروع جنگ تحمیلی عراق بر ایران، سایه اش را بر سینمای ایران گسترانید اما خیلی زود به سینمای پرهیبتی تبدیل شد که بتدریج خودش را تا سطح یک ژانر سینمایی بالا کشید و سینمای نحیف ایران را – بویژه پس از انقلاب – جان و قوتی نو بخشید به گونه ای که امروز نمی توان سهم فیلم ...
ایوبی؛ مردد بر دوراهی «خانه سینما» و «رعایت قانون»
روزهای آغازین مدیریت حجت الله ایوبی بر سینمای ایران برای او انگار کمی سختتر از آنی شد که گمانش را داشت.
اتفاقی باور نکردنی در شانزدهمین جشنواره نمایشهای آیینی و سنتی
این روزها جشنواره نمایشهای آیینی سنتی در حال برگزاری است اما نکته جالب و البته باور نکردنی که در این روزها شاهد آن هستیم نظمی است که در این زمان اجرا و ورود و خروجها دیده میشود.
جشنواره نمایشهای آیینی هم در امان نماند؛
برخورد حراستیها با یک پیرمرد پشت درهای چهارسو!
پشت در ماندن تماشگران تئاتر و برخورد نامناسب حراستیها دیگر بخش لاینفک تمام جشنوارههای تئاتری شده است؛ این دوره جشنواره نمایشهای آیینی هم از این اتفاق مستثنی نماند اما این بار پیرمردی که خواستار تماشای نمایش «انتقام جویی هملت» بود پشت درهای بسته چهارسو ماند.
به بهانه راهیابی «زوال کلنل» به جایزه ادبی سوییس؛
«زوال کلنل» عنوان اثری است که محمود دولت آبادی آن را در اوایل دهه ۶۰ به رشته تحریر درآورد اما پیش از انتشار ظرف دو دهه، مولف بارها این اثر را مورد بازنگری قرار داد.
نگاهی به کارنامه دفتر ثبت آثار سازمان میراث فرهنگی؛
ثبت «آلو» مهمتر است یا تعیین «حریم»؟
در حالی مومنی خیال خود را اینگونه برای حفظ آثار راحت میکند که در سال ۸۷ یعنی در دولت نهم با ثبت ( ۳۸۰۱ اثر ) بیشترین اثر ثبت ملی شده در کارنامه سازمان میراث فرهنگی قرار دارد اما بیشترین تعیین حریم در طی ۱۵ سال اخیر مربوط به سال ۸۲ است که شامل ( ۲۲۱ ) طرح حریم مصوب است.
نگاهی به برنامه «یک؛ دو؛ سه؛ چهار»
بالاخره پس از مدتها شاهد یک مسابقه تخصصی در حوزه سینما از تلویزیون بودیم. این مسابقه از شبکه چهار با نام «یک؛ دو؛ سه؛ چهار» در حال پخش است. مسابقهای که در ابتدا شرکت کنندگانش را در مرحله اول به صورت تلفنی انتخاب میکرد و در مرحله بعد منتخبین خود را به صورت حضوری در اصطلاح به چالش میکشید.
وقتی معاونت فرهنگی هنوز خالی از تدبیر و امید است؛
یتیمان ایران به نمایشگاه کتاب فرانکفورت می روند!
انتصاب معاونین وزیر در چند ایام گذشته در حوزههای معاونت هنری، سازمان سینمایی و حج و زیارت، معاونت مطبوعاتی و سایر حوزهها سبب شد تا این سوال پیش آید که سرانجام چه کسی پشت میز معاونت فرهنگی خواهد نشست.
در پی اجراهای روز نخست شانزدهمین جشنواره نمایشهای آیینی و سنتی؛
شانزدهمین جشنواره نمایشهای آیینی و سنتی در روز اول برگزاری خود، شاهد حضور کارگردانان جوانی بود که این گونه نمایشی برایشان اهمیت دارد و میتوانند با کمی تلاش چراغ این خانه را روشن نگه دارند.
چه کسی سینمای ایران را مدیریت خواهد کرد؛
پیش از آنکه وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی، رئیس سازمان سینمایی را انتخاب و حکم انتصاب او را صادر کند؛ گزینه های فراوانی در رسانهها طرح و در مورد آنها رایزنی میشد؛ در میان گزینهها اما، یکی از مدیران سالهای نه چندان دور فارابی هم به عنوان گزینه اصلی مطرح بود؛
با تمام تکنولوژی و وسیله هایی که روز به روز به صنعت سینما افزوده می شود شما برای ساخت یک فیلم به حداقل ابزارها و عواملی نیاز دارید از بازیگر گرفته تا دوربین تا کلاپر. در ادامه شما لیستی از ابزارهایی که برای ساخت یک فیلم نیاز دارید معرفی می شوند.هر چند ارزانتر و با امکانات کمتر از این هم می توان فیلم ...
موسیقی نیازمند بازنگری مسئولان/۱
حافظ و سعدی و مولانا در صف صدور مجوز!
میتوان گفت برای فیلترینگ اشعار در صدور مجوزها معیار و ملاک قابل قبولی وجود ندارد. چراکه اگر چنین بود؛ ترانههای عامیانه با عشقهای کوچه و بازاری مجوز نمی گرفتند و اشعار حافظ و مولانا به جرم چند پهلو بودن و عمقشان با درهای بسته مواجه نمیشدند.
مدت زمان زیادی از تصدی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بر این پست نگذشته و حتی اگر از آن دست خبرنگارانی هم نباشیم که چندان حواسشان به حرفها و اظهارنظرها نیست؛ باز هم بعید است حرفهای وزیر را که همه بر همگرایی و وحدت تاکید داشت فراموش کرده باشیم. او در گفتگوهای مختلف «وحدت» را در موضوع خانه سینما مطرح کرده ...
به بهانه زاد روز هوشنگ مرادی کرمانی؛
همه بچههایی که متولد دهه ۶۰ هستند با مجید و قصههای او بزرگ شدهاند؛ با بیبی و حیاط خانهای که اگرچه پر شور و قدیمی بود اما در دل خود غم نهانی داشت.
گذری بر تالار ایرانشناسی کتابخانه مجلس شورای اسلامی؛
از شرقشناسی سعید تا دانشنامه ایرانیکا
یکی از مهمترین کتابخانهها در هر کشور، کتابخانه مطالعات تخصصی و پژوهشهای وابسته به شناخت آن کشور است که راه دسترسی به گونههای مختلف این مطالعات را بر روی علاقه مندان میگشاید.
نگاهی به فیلمنامه «پایان عاشقی»؛
برگشتم اما همسرم ازدواج کرده بود!
«پایان عاشقی» عنوان فیلمنامهای است از شعله نیکروش که به تازگی توسط انتشارات نغمه زندگی منتشر شده است.
در حاشیه نمایش فیلم «یاس آبی» ساخته «وودی آلن»؛
چرا پیرمردها خود را تکرار میکنند؟
آیا کارگردانان خوب با بالارفتن سنشان در کار خود بهتر می شوند؟ شاید در نگاه اول این یک سوال بیهوده به نظر برسد، اما این یک بحث تمام نشدنی و طولانی در دنیای سینما است.
گزارشی دربارة وضعیت نابسامان مدیریت مجموعة میراث جهانی بم و منظر فرهنگی آن در سالهای اخیر؛
زخمهای میراث بم التیام نیافته است
بعد از زلزله در موارد زیادی وضع معماری منطقه بم ناموزون و غیراصیل شد. در داخل شهر بناهایی با معماری چینی و تایلندی ساخته شده که هیچ قرابتی با معماری ایرانی در منطقة کویری ندارند و البته در این امر علاوه بر ضعف مدیریت میراث فرهنگی، ضعف همه مسؤولان وقت شهری به چشم میخورد.
امروز در دورترین روستاهای کشور نیز مردم از وضعِ حفاظتِ میراث ناامید و مأیوساند و همین امر بخش بزرگی از پشتوانه و عقبة مردمی و اجتماعی حفظ و صیانت از میراث فرهنگی را مضمحل کرده است.
بازخوانی کتاب «نورالدین پسر ایران»؛
کتاب «نورالدین پسر ایران» خاطرات سید نوالدین عافی است که توسط معصومه سپهری به نگارش درآمده و به همت انتشارات سوره مهر برای نخستین بار در سال ۱۳۹۰ منتشر شده است.
به مناسبت 104 سالگی «الیا کازان»؛
هر فیلم که موفق است معجزهای در خود دارد
هنگامی که هالیوود تصمیم گرفت به پاس یک عمر دستاورد هنری یک اسکار افتخاری به او بدهد بسیاری با سرو صدای زیاد به انتخاب او اعتراض کردند و خیلی های دیگر هم مانند نیک نولتی و اد هریس از تشویق او خودداری کردند.
نگاهی بر شعر و ترانه در کتابهای کودک؛ /۲/
گل وجود کودک را با شعر آبیاری کنیم
کتابها کمک میکنند کودکان با گستره واژگانی بیشتری آشنا شوند و تجربهها و احساسات و عواطف جدیدی را در آنها به وجود میآورند.
«نیمه گم شده» عنوان فیلنامهای است از شعله نیک روش که به تازگی توسط انتشارات نغمه زندگی منتشر شده است.
نگاهی بر شعر و ترانه در کتابهای کودک؛ /۱/
کودکان از بدو تولد که همان دوران نوزادی و شیرخوارگی است نسبت به ترانه و شعر واکنش نشان داده و به همراه احساس لذت، حس نیاز خود را نیز بروز میدهند.
ای کاش باج میداد و محبوبتر میشد
شمقدری چه کارهایی نباید میکرد!
جواد شمقدری در دوران مدیریت خود با تمام بحرانهایی که برای او ایجاد شد؛ کارش را بدون سروصدا انجام داد. او کارهای بزرگی کرد که متاسفانه فضای به شدت سیاستزدۀ کشور آنها را بر نتابید؛ شاید اگر شمقدری به برخیها باج میداد و به جایش تمام این کارها را نمیکرد! الان در نظر برخی منتقدان از برترین مدیران سینمایی ...